Exhibit of the Month

OSUPLJIVI PRESEŽKI NARAVE. Knjižno gradivo o mineralih in fosilih

There are no translations available.

Na ogled od 3. do 31. maja 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Pokrajina se je odela v pisano obleko, v knjižnici pa smo se odločili, da vam mavričnost pričaramo z izborom knjižnega gradiva in nekaterimi minerali ter fosili. Kdo med nami ni očaran nad barvitimi kamni? Ti lepotci so neprecenljivi in čudoviti darovi narave. Gemologija je veda o okrasnih in dragih kamnih; izraz kamen pa zajema minerale, kamnine, kristale in organske snovi (npr. korale, jantar), ki jih uporabljajo v draguljarstvu. Modri, rjavi, zeleni, z zanimivi vključki ali sijajem. Kdo je najlepši v vitrini, pa se boste morali odločiti sami. Vabljeni na ogled!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk.
 
Podatki o fotografiji: Publikacija Lehrbuch der reinen und angewandten Krystallographie, 1830 in nekaj mineralov (foto: Matej Hreščak).
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.
 
 

VRLA IN SNAŽNA GOSPODINJA. Knjižno gradivo, povezano z gospodinjskimi opravili

There are no translations available.

Na ogled od 1. marca do 30. aprila 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Pomlad poleg cvetja in zelenja prinese tudi pospravljanje, čiščenje, razporejanje po hiši. Zato smo se odločili, da za prvo pomladno vitrino izberemo temo, ki je povezana z gospodinjskimi opravili. Morda bomo koga med obiskovalci spodbudili k pomladnim dejavnostim, vsem drugim pa bomo pokazali, da v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije hranimo tudi knjižno gradivo s to tematiko. Na ogled smo postavili nekaj zanimivih knjig in gospodinjskih pripomočkov. Vabljeni!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk.
 
Skenogram: Naslovna stran priročnika: Presinger Ela, Gospodinjski nasveti, Celje 1953.
 
Brezplačno.
 

ANEKDOTA O PREŠERNU (ŠE NEOBLJAVLJENA). Nova pridobitev Knjižnice Narodnega muzeja Slovenije

There are no translations available.

Na ogled od 8. do 28. februarja 2018 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

France Prešeren je v letih 1844-1846 rad zahajal v gostilno ''Pri Pemu'' v Ljubljani. Kako se ga je spominjala krčmarjeva hči Johana Wohlmuth, lahko izvemo iz rokopisa slovenskega slikarja Maksima Gasparija, ki je nastal leta 1905.
Rokopis je knjižnica pridobila na dražbi leta 2016 in je pomembna dopolnitev knjižnične Prešerniane.
 
Avtorica vitrine  Barbara Rogač.
 
Brezplačno.
 

SVEŽE MLEKO – VEČ KOT PIJAČA!? Knjižno gradivo, povezano z mlekom in mlekarstvom

There are no translations available.

Na ogled od 3. do 30. novembra 2017 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije na Muzejski

Za novembrsko vitrino meseca smo izbrali temo mleko, ki ima biološko, etnološko in sociološko vrednost. Ena od najpomembnejših tekočin je, zlasti v preteklosti, ljudi povezovala in združevala, saj je bila prisotna ob rojstvu, bolezni, poroki, smrti, trgovanju, različnih praznovanjih in podobno. V pradavnini so mleko darovali bogovom, v pretekli zgodovini pa je ravno ta pijača veljala za osnovno človekovo hranilo. Mleko je bilo najpogosteje na mizi zjutraj in zvečer, skupaj z žganci, kašo, krompirjem in drugimi dodatki. Na ogled smo postavili nekaj knjig ter revij in estetskih predmetov, ki so povezani z mlekom, mlekarstvom in živinorejo. Vabljeni!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk
 
Brezplačno.
 
Skenogram: Zunanjščina Pevčeve knjige Živinoreja in mlekarstvo, 1906.

95 TEZ, KI SO PRETRESLE KRŠČANSTVO. Ob 500-letnici reformacije

There are no translations available.

Na ogled od 4. septembra do 31. oktobra 2017 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Letošnjo jesen mineva že pol tisočletja od začetka reformacije, ko je nemški menih Martin Luter objavil svojih 95 tez za prenovo Cerkve. Njegovi nazori o odpustkih in papeški avtoriteti so dobili nepričakovano veliko pristašev in sčasoma se je oblikovalo močno gibanje, ki je v temeljih spremenilo versko podobo Evrope. Ob tej priložnosti smo razstavili nekaj knjižnega gradiva in predmetov, ki se nanašajo na Lutrovo dobo in protestantizem. Vabljeni k ogledu!
 
Avtor vitrine: Matej Hreščak
 
Brezplačno.

Page 4 of 20