Exhibit of the Month

»V NEBEŠKIH ZVEZDAH BRATI AL SONCE BO DOBROTNO NAM DALO SREČNO LETO …« Astrologija v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

There are no translations available.

Na ogled od 1. oktobra do 4. novembra 2015 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Prijazno vabljeni na ogled »astrološke« vitrine meseca!

Read more...

»NA TRIGLAV, V KRALJESTVO ZLATOROGOVO!«

There are no translations available.

Na ogled od 1. do 30. septembra 2015 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Letos mineva častitljivih 170 let od rojstva znamenitega duhovnika in skladatelja Jakoba Aljaža in 120 let od postavitve Aljaževega stolpa na vrhu Triglava. Dveh tako pomembnih obletnic smo se spomnili tudi v knjižnici Narodnega muzeja Slovenije. Spomin na slavne dogodke iz planinske zgodovine smo počastili z izborom knjig, ki se dotikajo našega očaka, pripovedke o Zlatorogu, Aljaževih pesmi in gorske flore. Vabljeni!  


Avtorja vitrine: Urša Pajk in Iztok Močevnik

Slika: Podatki o publikaciji: naslovna stran kažipota Na Triglav, v kraljestvo Zlatorogovo! (l. 1913), spisal Rudolf Badiura, hrani Knjižnica Narodnega muzeja Slovenije (skenogram: Iztok Močevnik).

ODTISI V PRETEKLOST. Raziskave okrasa koliščarske keramike

There are no translations available.

Na ogled od 5. februarja do 30. septembra 2015 v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Najdbe s kolišč pri Igu na Ljubljanskem barju so osrednji del dediščine naših koliščarjev. Predstavljamo izbor bogato okrašenih keramičnih posod z ižanskih kolišč in naše poskuse izdelave okrasa na keramiki. Z odtiskovanjem različnih pripomočkov v glino smo želeli ugotoviti, kako so koliščarji krasili keramiko. 
 

POJDIMO NA NEPOZABNE POČITNICE!

There are no translations available.

Na ogled od 24. junija do 31. avgusta 2015 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Prišel je čas počitnic, poletne lahkotnosti, dopustovanj in potovanj. Tudi v knjižnici smo pripravili bolj počitniško knjižno gradivo. Izbrali smo turistične prospekte, kar bo za nekatere obiskovalce novost. Morda vam bomo na ta način pomagali pri odločitvi, kam na oddih!

Read more...

USEDIMO SE ZA POGRNJENO MIZO! Knjižno gradivo, povezano s kulturo prehranjevanja

There are no translations available.

Na ogled od 15. maja do 22. junija 2015 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije – Prešernova

Naše življenje je močno prepleteno s kulturo prehranjevanja. Ob mizi zadovoljujemo svoje osnovne potrebe po hrani, praznujemo, klepetamo, se spoznavamo, sklepamo dogovore ob pokušini slastnih dobrot in tudi žalujemo ter obujamo spomine na pokojne. Z obedovanjem sta povezana tudi določena bonton in protokol. Jedilnica je bila od nekdaj srce in središče domovanja. Ob majski vitrini meseca vam bomo »postregli« z zanimivimi knjigami in estetskimi predmeti z Oddelka za zgodovino in uporabno umetnost.

Read more...

Page 8 of 20