Vitrina meseca

VAŠE MNENJE ŠTEJE!


V Narodnem muzeju Slovenije smo ponosni, da v skrbi za kulturno dediščino lahko skupaj z vami soustvarjamo bogat program muzejskih dejavnosti.

Prizadevamo si, da bi bili pri svojem delu na najboljši poti, zato si želimo, da bi slišali tudi vaš glas: vabimo vas, da izpolnite kratek vprašalnik, ki ga najdete na tej povezavi
.

Hvala za vaše sodelovanje in toplo vabljeni, da vprašalnik delite tudi s svojimi prijatelji.

IGNACIJ KNOBLEHAR (1819–1858): MISIJONAR IN RAZISKOVALEC BELEGA NILA

Na ogled od 3. do 28. junija 2019 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Letos zaznamujemo vrsto pomembnih jubilejev, med drugimi se spominjamo tudi 200. obletnice rojstva pomembnega slovenskega misijonarja Ignacija Knobleharja, ki se je po študiju bogoslovja odpravil v Afriko, na območje vzhodnega Sudana. Pridružil se je trgovski odpravi proti toku Belega Nila. Svoje prihodnje misijonarsko poslanstvo je videl med prvobitnimi ljudstvi južnega Sudana. Kot prvi Evropejec se je na tej odpravi najbolj približal ekvatorju. Njegove zapiske v ladijski dnevnik so poznali mnogi znanstveniki in raziskovalci njegovega časa in bili nad njimi navdušeni. S svojim vedenjem, suverenim obnašanjem in zaradi človekoljubnih nagibov je bil priljubljen med domorodnimi ljudstvi, njihovi poglavarji so ga cenili ter so ga pogosto tudi obdarili. Nekaj izmed teh predmetov je pripeljal tudi v Ljubljano. Dva predmeta (»Knobleharjeva mačka« in »Knobleharjev Oziris«) sta na ogled na stalni razstavi Egipčanska zbirka v Narodnem muzeju Slovenije. V vitrini meseca junija si lahko ogledate knjige, ki so jih o njegovih popotovanjih, njegovem delu in občutjih zapisali njegovi sodobniki.
 
Avtorica vitrine: Uršula Vimer Kovaček
Vir fotografije: http://www.dlib.si
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času

 

PRETEKLE RAZSTAVE

x

SLIKA »SVETO SORODSTVO« PO PLASTEH. Tehnološke študije gotske slike

Na ogled od 26. marca do 26. maja 2019 v avli Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova

Ste se kdaj spraševali, kako je zgrajena gotska slika? Ste si kdaj želeli, da bi kaj podobnega naredili sami? S tokratno vitrino meseca bomo predstavili stopnje kopiranja klasične slike z graviranim, pozlačenim ozadjem. Na ogled bodo izdelki študentov oddelka Konserviranje in restavriranje likovnih del Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL.

Odprtje vitrine meseca je bilo tudi uvod v letošnjo Konservatorsko-restavratorsko transverzalo.

Več ...

LEONARDO DA VINCI (1452–1519) – VIZIONARSKI UMETNIK, DRZNI IZUMITELJ IN PRONICLJIVI MISLEC. Knjižno gradivo o renesančnem umetniku

Na ogled od 3. do 31. maja 2019 v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije

Drugega maja mineva 500 let od smrti velikega italijanskega renesančnega slikarja, kiparja, izumitelja, impresarija za prireditve, raziskovalca, vizionarja Leonarda da Vincija. S svojo vsestranskostjo, pronicljivostjo in vedoželjnostjo je popolnoma ustrezal humanističnim normam univerzalnega človeka. Z letošnjo majsko vitrino meseca smo se želeli tudi v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije pokloniti izjemnemu geniju, ki je za časa svojega življenja pustil pečat tudi na Slovenskem.
Vabljeni!
 
Avtorica vitrine: Urša Pajk
Fotografija: Matej Hreščak
 
Vitrina meseca je brezplačno na ogled v Knjižnici Narodnega muzeja Slovenije v njenem odpiralnem času.

 

Stran 1 od 20