Dogodki

SKUPNA VSTOPNICA – MUZEJSKA PLOŠČAD METELKOVA

Posebna ponudba od 8. februarja do 18. maja 2019, Metelkova

Oglejte si 3 muzeje in predstavo v Kinoteki – za ceno ene vstopnice!

Obiskovalec, ki kupi vstopnico v enem izmed treh muzejev na ploščadi Metelkova (Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Slovenski etnografski muzej) ali vstopnico za predstavo v Kinoteki na Miklošičevi 28, ima prost vstop v ostale muzejske ustanove na ploščadi na dan nakupa vstopnice*.*V primeru, da nakup skupne vstopnice opravite v Kinoteki tik pred večeno predstavo, ko so muzeji že zaprti, lahko Narodni muzej Slovenije – Metelkova obiščete tudi dan po nakupu vstopnice.
 

DAN SOSEDA

Četrtek, 16. maja 2019, Metelkova

Namen dneva je povezati prebivalce in ustanove v četrti Tabor in širše, da bi se bolje poznali in bolje sodelovali, da bi vsaj en dan v letu preživeli skupaj v prijetnem druženju in ustvarjanju. S tem se krepijo dobri sosedski odnosi in medgeneracijska vzajemnost. Ti odnosi oplemenitijo družbeno življenje in prispevajo k dvigu kakovosti bivanja. Pridružite se nam!

PROGRAM (pdf, 775 KB)

 

Odprtje razstave MAJSKI SALON 2019 – SLIKA

Sreda, 15. maja 2019, ob 19. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave MAJSKI SALON 2019 – SLIKA.

Najstarejša slovenska razstava in najpomembnejša stanovska razstava članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov je letos posvečena sliki. 

Razstavo bodo slovesno odprli:
  • dr. Tanja Kerševan Smokvina, državna sekretarka Ministrstva za kulturo Republike Slovenije,
  • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije, in
  • prof. Bojan Gorenec, avtor zasnove razstave.
Več ...

MEDNARODNI DAN DRUŽIN

Sreda, 15. maja 2019, Muzejska in Metelkova

Ob mednarodnem dnevu družin vas vabimo, da dan preživite v naši družbi. Brezplačno si oglejte vse stalne in občasne razstave, katerih sestavni deli so tudi Živini kotički, ki muzejske pripovedi predstavljajo prilagojeno mlajšim in družinam.

Prost vstop za družine!

Predstavitev monografije RIMSKA VOJAŠKA OPREMA IZ REKE LJUBLJANICE

Torek, 16. aprila 2019, ob 11. uri, Metelkova

Vljudno vas vabimo na predstavitev 43. monografije iz serije Katalogi in monografije:
 
Janka Istenič:
Rimska vojaška oprema iz reke Ljubljanice. Arheološke in naravoslovne raziskave
Roman Military Equipment from the River Ljubljanica. Typology, Chronology and Technology
 
Monografijo bo predstavil dr. Ivan Radman-Livaja iz Arheološkega muzeja v Zagrebu (v hrvaškem jeziku).
 
Pri predstavitvi bodo sodelovali tudi:
  • Avtorica dr. Janka Istenič (Narodni muzej Slovenije)
  • Urednik serije Katalogi in monografije dr. Peter Turk (Narodni muzej Slovenije)
  • Soavtor poglavja Raziskave z metodama protonsko vzbujene rentgenske spektrometrije (PIXE) in protonsko vzbujenih žarkov gama (PIGE) prof. dr. Žiga Šmit (Fakulteta za matematiko in fiziko UL in Institut »Jožef Stefan«)
Istega dne bo v trgovini Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova knjigo mogoče kupiti po znižani ceni 49 € (polna cena: 58 €).
 
Vljudno vabljeni!

 

Pogovorni večer z Marijano Brecelj

Petek, 5. aprila 2019, ob 19. uri na gradu Snežnik

Vabimo vas na pogovorni večer z gledališko in filmsko igralko

MARIJANO BRECELJ

Pogovor bo vodil Miha Razdrih.

 

Več ...

NOVINARSKA KONFERENCA: Narodni muzej Slovenije v družbi največjih - razstava nacionalnih muzejev na Kitajskem in Zakladi slovenske ustvarjalnosti

Petek, 5. aprila 2019, ob 11. uri, Metelkova

Spoštovani predstavniki medijev,

z velikim ponosom vas vabimo na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili dva izjemna dogodka, ki nas čakata v prihodnjih dneh:


Z razstavo Zakladi Narodnega muzeja Slovenije sodelujemo na mednarodni razstavi nacionalnih muzejev ob Svilni poti v največjem muzeju na svetu!
Nacionalni muzej Kitajske v Pekingu se razprostira na 200.000 m2 površine, na leto pa ga obišče kar 10 milijonov obiskovalcev. Na skupni razstavi Sharing a Common Future: Exhibition of Treasures from National Museums along the Silk Road bo iz Narodnega muzeja Slovenije na ogled 27 originalnih predmetov, le znamenita neandertalčeva piščal bo predstavljena s pomočjo natančne kopije, saj zaradi svoje krhkosti in edinstvenosti nikoli ne zapusti muzeja.
Razstava bo na ogled od 11. aprila do 14. julija 2019 in poteka ob mednarodnem ekonomskem forumu Pas in pot.

V Muzeju lepih umetnosti Xi'an Qujiang gostuje razstava Zakladi slovenske ustvarjalnosti.
Prikazuje mozaik izjemnih dosežkov, ki so na ozemlju Slovenije nastajali od prazgodovine do sodobnosti. Na ogled bodo arheološki predmeti iz najzgodnejših obdobij zgodovine našega ozemlja, izjemni predmeti, ki jih izdelale tovarne na naših tleh, in izdelki sodobnih slovenskih oblikovalcev.
V Narodnem muzeju Slovenije smo od avgusta 2018 do februarja 2019 gostili razstavo Zlato kitajskih cesarjev iz Muzeja lepih umetnosti Xi'an Qujiang. Izjemno zaupanje lastnikov in vodstva muzeja nas je spodbudilo, da se tudi sami s posebno razstavo predstavimo kitajskemu občinstvu in jim skozi dragulje slovenske ustvarjalnosti približamo izjemno raznolikost Slovenije.

Več ...

Stran 3 od 80