Events

SKRIVNOSTNI SVET FARAONOV

There are no translations available.

Četrtek, 29. septembra 2016, med 17. in 20. uro v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob izteku poletnega odpiralnega časa vas na zadnji »dolgi četrtek« letos prijazno vabimo na predstavitev nove kolekcije nakita FreyWille Pharaoh, ki so jo navdihnili mistični simboli starega Egipta.

Ob tej priložnosti se lahko podate na virtualni sprehod po Dolini kraljev in ogled notranjosti piramid, mag. Tomislav Kajfež pa nas bo popeljal v 19. stoletje, ko je takratni Deželni muzej v Ljubljani prejel skrivnostno pošiljko iz Egipta, ki še danes buri našo domišljijo.

Read more...

Obletnica ustanovitve KULTURNE SOSESKE: vodeni ogled razstave VELIKANSKA NAJDBA

There are no translations available.

Sobota, 17. septembra 2016, ob 15. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob prvi obletnici ustanovitve Kulturne soseske vas vabimo na vodeni ogled razstave VELIKANSKA NAJDBA. Prva odkritja kolišč na Ljubljanskem barju.
Vodi soavtorica Elena Leghissa.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.

Dogodek je del programa Kulturne soseske (pdf, 241 KB).

Read more...

Modni dogodek MALA ČRNA OBLEKA

There are no translations available.

Sobota, 18. junija 2016, ob 22. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Z modnim dogodkom Mala črna obleka simbolno zaokrožujemo kreativno popotovanje 42 kilometrov dolge črne niti iz bombaža, ki je najprej pomembno dopolnjevala razstavo Belo zlato. Porcelan iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije. Ob koncu razstave pa ni pristala v smeteh, pač pa jo je Narodni muzej Slovenije podaril Oddelku za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Spretne roke študentk oblikovanja oblačil so pod mentorstvom prof. Almire Sadar iz nje ustvarile kolekcijo elegantnih malih črnih oblek, ki smo jih lahko občudovali na razstavi Belo zlato in zlata vredna mala črna.

Tokrat stopamo še korak dlje: umetelne kreacije ne bodo ostale pozabljeni razstavni eksponati. Perspektivne mlade oblikovalke, ki so na pragu svoje poklicne poti, bodo svoje delo predstavile širši javnosti. Ponujamo vam lepo priložnost, da iz prve roke izveste vse o izzivih, s katerimi so se soočale, in se na svoje oči prepričajte, kako se preprosta črna nit prelevi v čudovite in uporabne modne kreacije.
Vabimo vas, da poletni večer preživite v elegantni družbi malih črnih oblek in morda sebi ali svoji dami priskrbite nov večno klasičen kos garderobe.

Read more...

Predstavitev donacije THE HIGHGROVE FLORILEGIUM IN BRALNEGA PULTA

There are no translations available.

Sobota, 18. junija 2016, ob 20. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

V sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije vas vabimo na predstavitev donacije, ekskluzivne publikacije The Highgrove Florilegium in zanjo izdelanega unikatnega bralnega pulta.

Highgrove Florilegium je komplet dveh knjig, ki sta bili natisnjeni v omejeni nakladi 175 izvodov leta 2008 in 2009 po naročilu valižanskega princa Charlesa. Vsebujeta zbirko reprodukcij 125 akvarelnih botaničnih ilustracij 72 priznanih umetnikov, ki so upodobili rastline s prinčevega posestva Highgrove v Veliki Britaniji. Knjigi merita po višini 66 cm, po širini 50 cm, težki pa sta 11 kg.
 

Read more...

SREDNJEVEŠKE ZGODBE S STIČIŠČA SVETOV: Predstavitev novega dela stalne razstave in druženje z avtorji

There are no translations available.

Sobota, 18. junija 2016, ob 18. uri v Narodnem muzeju Slovenije – Prešernova

Ob izidu kataloga Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov vas vabimo na predstavitev novega dela stalne razstave: v prijetni družbi avtorjev se bomo sprehodili med izjemnim gradivom iz obdobja od propada zahodnega rimskega cesarstva do konca srednjega veka.

Celoten program dogodkov, ki smo jih za vas pripravili v okviru Poletne muzejske noči, najdete tukaj.Na fotografiji: Srebrna okrasna zaponka v podobi konjenika, 6. stoletje, Korinjski hrib v bližini Krke na Dolenjskem, hrani Narodni muzej Slovenije (foto: Tomaž Lauko).

Page 4 of 112