ARHEOLOŠKI PARK AD PIRUM

Arheološki park Ad Pirum

There are no translations available.

SPLETNO DOŽIVETJE Arheološkega parka Ad Pirum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KJE? Arheološki park Ad Pirum leži ob stari cest med Logatcem in Ajdovščino.


Prikaži večji zemljevid


DIGITALNA REKONSTRUKCIJA TRDNJAVE AD PIRUM


Na Hrušici je bila predvsem v 4. stoletju pomembna vojaška trdnjava v sklopu poznoantičnega obrambnega sistema Claustra Alpium Iuliarum. Obrambni sistem, ki so ga sestavljali zidovi, stražni stolpi, trdnjave in naravni grebeni, je v pozni rimski dobi pomembno varoval srce rimskega imperija, torej prehod v Italijo in naprej do mesta Rima. Sistem se je raztezal od današnje Reke na Hrvaškem čez zahodno Slovenijo pa vse do Posočja. Več …

Po trdnjavi so postavljene informativne table (dopolnjujejo jih še avdiovodniki, lahko si jih pretočite tukaj) in klopi, veliko zanimivih informacij pa dobite tudi v muzejski sobi (za Gostilno Stara Pošta), predvsem na digitalnem infokiosku (tudi do njega lahko dostopate kar od doma). Južno od trdnjave je urejena okoli 4 kilometre dolga arheološka pot ob ostankih poznoantičnega obrambnega zidu, ob kateri boste gotovo srečali informativna stojala z didaktičnimi vsebinami (srečanje medveda je nasprotno izredno malo verjetno - vseeno: radovednost boste potešili na lastno odgovornost). Za tiste, ki bodo zaradi polnih želodcev ali podobnih razlogov manj sprehodno razpoloženi, smo pripravili tudi krajšo različico arheološke poti, ki meri zgolj poldrugi kilometer.


SLEDITE NAM NA FACEBOOKU.


FOTO GALERIJA

 

Hruška je padla! Kako smo se imeli na rimskem dnevu, si poglejte v naši facebook galeriji

Dogodki v oktobru:

Izpostavljamo tudi:

»Arheološki parki Slovenije. Brez cenzure«   
Potujoča fotografska razstava potuje po Sloveniji

Digitalne vsebine in avdio vodniki

There are no translations available.

Tukaj izveste več o vsebinah informacijskega terminala, ki je zasidran v Hrušici, natančneje v muzejski sobi. Do vsebin lahko dostopate tudi kar od doma na tej povezavi, prisluhnete avdio vodnikom ali jih pretočite na svoje naprave pretočite, izvedeli pa boste tudi več o izdelavi digitalne rekonstrukcije trdnjave Ad Pirum.

Read more...

Management arheoloških parkov

There are no translations available.

IZOBRAŽEVALNE DELAVNICE O MANAGEMENTU ARHEOLOŠKIH PARKOV

V okviru projekta je izšla tudi strokovna publikacija Management of an Archaeological Park.

Izobraževalni delavnici o managementu arheoloških parkov sta uspešno za nami.

Narodni muzej Slovenije je delavnici organiziral v okviru projekta »ParSJAd - Arheološki parki severnega Jadrana«, ki je del čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013. Arheološki parki (kratek predstavitveni video Kaj je arheološki park?) lahko pomembno prispevajo k razvoju slovenskega kulturnega turizma pod pogojem, da so primerno urejeni in upravljani. Prav ta znanja smo skupaj z vabljenimi strokovnjaki predstavili na delavnicah. Ureditev arheološkega najdišča v kompleks arheološkega parka pomeni management arheološkega najdišča za obiskovalce. Zajema ureditev s posegi v najdišče ter pripravo in izvedbo t. i. mehkih vsebin, ki povečujejo razumevanje in doživetje in ustvarijo zanimivo ponudbo za preživljanje prostega časa za vso družino.


ZBORNIK POVZETKOV PREDAVANJ (tukaj še ANG. in ITA. verzija)

Read more...

didAlab

There are no translations available.

Dida
Narodni muzej Slovenije pripravlja spletni priročnik na temo arheološke didaktike. Za bodoče upravitelje arheoloških parkov in druge zainteresirane bodo na voljo povezave do strokovne literature in  pedagoških praks s področja arheologije, dediščine, muzeologije, prezentacije arheološke dediščine itn.

Read more...

Več o projektu PArSJAd

There are no translations available.

Vse o projekt »PArSJAd / Arheološki parki severnega Jadrana«, ki je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev, izveste na tej povezavi.