EN
Show menu

Vrhunski strokovnjak v gosteh

10. 10. 2016

Na povabilo Narodnega muzeja Slovenije je iz Italije prispel Massimo Rossi, mojster poliranja japonskih rezil in generalni tajnik Italijanskega združenja za japonsko orožje. 

Gospod Rossi je kot vrhunski strokovnjak pomemben člen pri muzejskih pripravah na razstavo Poti samurajev, na kateri bomo  maja 2017 javnosti prvič doslej predstavili izbrane primerke japonskega orožja in zaščitne opreme. S pomočjo razstavljenih kosov iz Narodnega muzeja Slovenije ter dveh zasebnih zbirk bomo prikazali japonske bojevnike, svet, v katerem so živeli, in poti, po katerih je izročilo samurajev doseglo Slovence. 
 

Massimo Rossi kot izvedenec za japonsko orožje in bojno opremo pri nas določa čas izdelave, izvor in kakovost posameznih eksponatov, ki bodo na razstavi na ogled. Analiza obsega natančen pregled posameznega kosa opreme, mojster Rossi pa prepozna značilnosti posameznih razvojnih obdobij, na podlagi katerih gradivo smiselno kronološko umesti. Z njegovim obiskom bomo pridobili informacije, ki pomenijo bistven doprinos k dokumentaciji zbirke japonskega orožja, posledično pa kakovostnejše predstavljanje predmetov javnosti.   V Narodnem muzeju Slovenije hranimo več primerkov samurajske oborožitve: čelado, kopje, približno ducat dolgih in kratkih mečev, najvidnejše mesto pa zavzema skoraj v celoti ohranjen primerek samurajskega oklepa, edini na Slovenskem. Oklep, izdelan v slogu go mai do, bo imel zaradi svoje dragocenosti na razstavi Poti samurajev osrednje mesto, trenutno pa je na ogled v sklopu stalne postavitve Zgodovinskih in umetnostnih zbirk.   

Massimo Rossi bo v Narodnem muzeju Slovenije do vključno četrtka, 13. oktobra. Po dogovoru bo na razpolago za pogovor in reportažo.