EN
Show menu

Priprave na razstavo v polnem teku

Ljubljana, 25. 1. 2017

Razstava Poti samurajev. Japonsko orožje in bojevniška kultura na Slovenskem. Narodni muzej Slovenije, maj–oktober 2017 

Med pripravami na razstavo Poti samurajev, ki jo bomo odprli maja 2017, je Narodni muzej Slovenije ponovno obiskal g. Massimo Rossi, mojster poliranja in izvedenec za ovrednotenje starodavne japonske oborožitve. Tokrat smo mu v obdelavo zaupali enega najzanimivejših muzejskih rezil, in sicer vakizaši ali kratki meč, ki ga je okrog leta 1560 skoval mojster Kanenaga iz šole Mino.   

S tradicionalnim postopkom poliranja na finih brusnih kamnih je meču povrnil prvotni sijaj in funkcionalnost, očesu pa je razkril tudi zapleteno strukturo rezila, ki pomeni svojevrsten podpis mojstra oziroma njegove delavnice. Kanenagov vakizaši je tako prvi in doslej edini primerek japonskega hladnega orožja v zbirki Narodnega muzeja Slovenije, ki je bil v sklopu restavriranja obdelan v skladu z japonskim izročilom. Za varno hrambo smo ga namestili v posebej za to izdelano nožnico (shirasaya).  

V sklopu svojega petdnevnega obiska je mojster pregledal in strokovno ocenil še druge kose hladnega orožja iz različnih zasebnih zbirk, ki bodo predstavljeni na muzejski razstavi. Z dragocenimi podatki bomo dopolnili še zadnji del razstavnega kataloga, ki je v zaključni fazi priprave.

Te dni poteka tudi priprava videomaterialov za prikaz japonskih bojnih tehnik, s katerimi bomo obogatili razstavo. Prikazali bomo tehnike aikida – bojevanje z lesenim mečem (boken), kyudo – tradicionalno streljanje z japonskim lokom, iaido – tehnike izvleka in uporabe japonskega meča, in tamashigeri – rezanje s katano na povezanih in namočenih snopih slame.

Tomaž Lazar, kustos razstave, potrjuje veliko zanimanje ljubiteljev in zasebnih zbiralcev. »Tematika privlači mnoge. Predmete, ki bodo postavljeni na razstavo, smo celovito preučili, umestili v zgodovinski čas in prostor, velika večina med njimi pa bo tokrat prvič na ogled za javnost. Sploh bo to v Sloveniji prva celovita razstava, posvečena japonskemu orožju, borilnim veščinam in bojevniški kulturi.«  

 

Dodatne informacije:

E: info@nms.si
M: 031 317 236

Več o razstavi