EN
Show menu

SPOROČILO ZA JAVNOST: Gostovanje Narodnega muzeja Slovenije na Kitajskem

Ljubljana, 5. 4. 2019
Na fotografiji: Obzidje mesta Xi'an, vir: Ronnie Macdonald, Wikimedia Commons, CC BY 2.0
Na fotografiji: Obzidje mesta Xi'an, vir: Ronnie Macdonald, Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Slovenska dediščina na ogled milijonom

Narodni muzej Slovenije aprila gostuje na Kitajskem s kar dvema razstavnima projektoma: 

  • na mednarodni razstavi nacionalnih muzejev ob Svilni poti v največjem muzeju na svetu – Nacionalnem muzeju Kitajske v Pekingu in 
  • v Muzeju lepih umetnosti Xi’an Qujiang, kjer bodo na ogled Zakladi slovenske ustvarjalnosti. 

Gostovanje je plod večletnega sodelovanja direktorice Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbare Ravnik in sodelavcev s tamkajšnjimi sogovorniki in sledi priporočilom Ministrstva za kulturo, ki spodbujajo mednarodno muzejsko povezovanje z LR Kitajsko. Obe razstavi pripovedujeta o vrhunski ustvarjalnosti na slovenskih tleh od prazgodovine do sodobnosti in z avtentičnimi predmeti kitajskemu občinstvu približujeta izjemno raznolikost Slovenije.

Delimo skupno prihodnost: razstava zakladov nacionalnih muzejev ob svilni poti (Sharing a Common Future: Exhibition of Treasures from National Museums along the Silk Road)

Nacionalni muzej Kitajske, Peking, LR Kitajska, 11. april–14. julij 2019

Nacionalni muzej Kitajske v Pekingu velja za največji muzej na svetu. Razprostira se na 200.000 m2 površine, na leto pa ga obišče kar 10 milijonov obiskovalcev. Na skupni razstavi, ki poteka ob svetovnem forumu direktorjev nacionalnih muzejev ob Svilni poti in mednarodnem ekonomskem forumu Pas in pot, se bo predstavilo 20 nacionalnih muzejev držav ob znameniti Svilni poti. Kot poudarjajo v Nacionalnem muzeju Kitajske, s projektom želijo slediti povezovalnemu duhu Svilne poti in med sodelujočimi državami na področju kulture poglobiti medsebojno vključevanje, vzajemno učenje in razumevanje ter okrepiti strokovno povezovanje.

Iz Narodnega muzeja Slovenije bo na ogled 15 razstavnih sklopov oz. 28 predmetov, izmed katerih je kar 27 originalnih, le znamenita neandertalčeva piščal bo predstavljena s pomočjo natančne kopije, saj je zaradi svoje krhkosti in edinstvenosti nenadomestljiva in nikoli ne zapusti muzeja.

Na ogled bodo predmeti, ki najlepše zrcalijo bogato ustvarjalno preteklost območja današnje Slovenije od prazgodovine do danes. Poleg kopije kamenodobne neandertalčeve piščali iz Divjih bab, najstarejšega glasbila na svetu, si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi figurino z Ljubljanskega barja, bronasti meč z Jabelj, situlo z Valične vasi, rimsko stekleno posodo, hišasto žaro, poznorimske zaponke, slovanski nakit, prestol nadvojvode Karla, rezljani umivalnik, pokal, baročni relikviarij, terezijanske mere in uteži, kaminsko vazo – dišavnico in uro z ovnovima glavama Antona Regalija.

Organizatorka razstave Narodnega muzeja Slovenije v Pekingu: dr. Daša Pavlovič, Narodni muzej Slovenije

Sodelujoči muzeji:• Nacionalni muzej Kitajske • Nacionalni muzej Tokio • Nacionalni muzej Koreje • Nacionalni muzej Mongolije • Nacionalni muzej Kambodže • Nacionalni muzej Malezije • Muzej azijskih civilizacij Singapur • Nacionalni muzej Iran • Nacionalni muzej Sultanat Oman • Nacionalni muzej Republike Kazahstan • Nacionalni muzej Tadžikistana • Nacionalni muzej Uzbekistana • Državni zgodovinski muzej Rusije • Nacionalni zgodovinski muzej Ukrajine • Latvijski nacionalni muzej umetnosti • Nacionalni muzej v Varšavi, Poljska • Nacionalni muzej romunske zgodovine • Narodni muzej Slovenije • Nacionalni muzej arheologije, antropologije in zgodovine Peru • Muzej Južne Afrike Ditsong  

Spomnimo: Narodni muzej Slovenije zaslužen za nagrado »Best organization« za predstavitev Slovenije v Pekingu
V Pekingu je od 11. do 13. septembra 2017 potekala razstava »Colourful World – Beijing International Culture Exhibition 2017« kot pomemben dogodek v okviru 12. mednarodnega sejma »China Beijing International Cultural and Creative Industry Expo«. Na razstavi je Slovenija pod okriljem Narodnega muzeja Slovenije zelo uspešno predstavila čipkarsko obrt, prav tako pa tudi zelo nazorno prikazala bogato arheološko dediščino na področju oblikovanja tekstila in vzorcev, ki so nastali že v prazgodovini. 

Zakladi slovenske ustvarjalnosti. Kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjo (Treasures of Slovenian Creativity. An Inspiring Dialogue Between the Present and the Past Slovenia)

Muzej lepih umetnosti Xi’an Qujiang, LR Kitajska, 30. april–15. november 2019

V mestu Xi’an na Kitajskem, slavnem po grobnicah z glinenimi vojščaki, predstavljamo mozaik izjemnih ustvarjalnih dosežkov, ki so na ozemlju Slovenije nastajali in se plemenitili od prazgodovine do današnjih dni. Že dediščina prvotnih prebivalcev današnje Slovenije je neprecenljiva. Človeška kreativnost prežema razvoj skozi vsa tisočletja: od najstarejših zgodovinskih obdobij do sodobnosti lahko spremljamo, kako se je občutek za material, najsi bo keramika, kovina, steklo ali les, po eni strani ohranjal s tradicijo, po drugi strani pa nadgrajeval z novimi tehnološkimi odkritji in estetskimi koncepti. Tudi danes je sodobno oblikovanje eden od nosilcev prepoznavnosti Slovenije.

Razstavi Zakladi slovenske ustvarjalnosti je v Muzeju lepih umetnosti namenjenih kar 380 m2. Na ogled bo 135 originalnih predmetov in 5 kopij (emonski meščan, situla z Vač, neandertalčeva piščal iz Divjih bab, fotografija Janeza Puharja in idol z Ljubljanskega barja).
V uvodnem prostoru si obiskovalci lahko ogledajo predstavitev Narodnega muzeja Slovenije. Glavni prostor je namenjen osrednji razstavi, ki je razdeljena v sedem sklopov: keramika, porcelan, čipke, tekstil, panjske končnice, pihano steklo in brušeno steklo. Vsak sklop zajema triplastno predstavitev, ki se začne z najstarejšim obdobjem; steklo, keramika in tekstil z arheološkimi obdobji, drugi sklopi pa s poznejšimi – v skladu z razvojem ustvarjanja v posameznem materialu. Najstarejšemu delu sledijo izdelki obrtnikov, manufaktur in tovarn na ozemlju sedanje Slovenije iz časa od 16. do konca 19. stoletja. Tretji in zadnji del pa zajema sodobnost: sklop o pihanem steklu tako sklene Tanja Pak, brušeno steklo izdelki Steklarne Rogaška, panjske končnice Svetovni dan čebel, keramiko izdelki ljubljanske tovarne Dekor, sklop porcelana porcelan Catbriyur, čipko Ksenija Baraga, sklop tekstila pa kolekcija Almire Sadar. V zadnjem prostoru je predstavljena Slovenija kot privlačna turistična destinacija, prikazan pa je tudi raznolik kulturni preplet Slovenije in Kitajske.

Razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti bo spremljal katalog v slovenskem, angleškem in kitajskem jeziku. Poleg dela, ki predstavlja razstavo, in kataloga predmetov (avtoric dr. Mateje Kos, dr. Daše Pavlovič, dr. Janje Žagar iz Slovenskega etnografskega muzeja in Verene Štekar Vidic iz Muzejev radovljiške občine) je v njem izčrpno poglavje o naravnih in kulturnih značilnostih Slovenije ter kratek zgodovinski pregled, ki sta ga napisala Matej Hreščak in Urša Pajk. Katalog se zaključi s prispevkom mag. Ralfa Čeplaka Mencina iz Slovenskega etnografskega muzeja, v katerem predstavi zgodovino in okoliščine slovensko-kitajskih stikov, si so bili precej bogatejši, kot si mislimo danes.

Dolgoletno sodelovanje
Gostovanje Narodnega muzeja Slovenije v Muzeju lepih umetnosti Xi’an Qujiang je plod dolgoletnega sodelovanja in naklonjenosti obeh muzejev. Začetki segajo v leto 2013, ko se je direktorica Narodnega muzeja Slovenije mag. Barbara Ravnik odzvala vabilu na Evro-azijski gospodarski forum v Xi’anu, na katerem so gostitelji udeležencem omogočili ogled izjemnih kulturnih spomenikov in muzejev ter iskanje možnosti za medsebojno sodelovanje. Direktorica je udeležencem foruma predstavila lepote Slovenije, njeno bogato kulturno dediščino in Narodni muzej Slovenije. Nad prikazano vsebino so bili navdušeni in takoj so se stkali stiki s številnimi kitajskimi predstavniki muzejev in turističnih organizacij. Med temi je izstopala ponudba Muzeja lepih umetnosti Xi’an Qujiang: v Narodnem muzeju Slovenije so bili počaščeni s predlogom, da v Ljubljani gostijo razstavo Zlato kitajskih cesarjev iz zbirke Dong Bo Zhai. Razstava Zakladi slovenske ustvarjalnosti je torej nadaljevanje uspešne izmenjave razstav, prijateljsko sodelovanje pa že kaže morebitne obete tudi v prihodnje.

Vodja razstavnega projekta in soavtorica razstave: mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije
Soavtorica razstave in kataloga: dr. Mateja Kos, Narodni muzej Slovenije
Koordinatorka razstave in urednica kataloga: dr. Zora Žbontar, Narodni muzej Slovenije
Oblikovanje razstave: Boris Radjenovič, Narodni muzej Slovenije
Gradivo za razstavo so prispevali • Narodni muzej Slovenije • Slovenski etnografski muzej • Muzeji radovljiške občine, Čebelarski muzej • Muzej in galerije mesta Ljubljane, Ljubljanski grad.

Potovanje originalnih muzejskih predmetov v zelo oddaljene dežele

Potovanje originalnih muzejskih predmetov v zelo oddaljene dežele tako za kustose kot za konservatorje-restavratorje pomeni svojevrsten izziv, saj morajo dragocenosti varno premagati velike razdalje in se nepoškodovane tudi vrniti. Ključno pri tem je pravilno nameščanje in zavijanje predmetov v potovalne zaboje.
Nekaj fotografij, ki so jih muzejski strokovnjaki posneli med delom, lahko najdete na tej povezavi (zip, 38,9 MB).
Dodatne informacije:
Petra Grom, odnosi z javnostmi
Narodni muzej Slovenije, Prešernova 20, 1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 241 44 04 , m: +386 (0)51 253 781, e: petra.grom@nms.si
www.nms.si