EN
Show menu

SPOROČILO ZA JAVNOST: Gostovanje Narodnega muzeja Slovenije v nekdanji kitajski prestolnici Nanjing

Ljubljana, 17. 1. 2020
Elektronsko vabilo na odprtje razstave
Elektronsko vabilo na odprtje razstave
Postavljanje razstave v Nanjingu
Postavljanje razstave v Nanjingu
Jutri, v soboto, 18. januarja 2020, bodo v enemtamkajšnjih muzejev (Nanjing Municipal Museum) slavnostno odprli razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti. Kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjoGre za velik muzej v Nanjingu, ki je po pomenu svojih zbirk na 7. mestu v državi, po številu obiskovalcev pa na 12. med več kot tisoč uradno registriranimi muzeji na Kitajskem. Prostrana palača, v kateri se nahaja muzej, je največji ohranjeni starodavni kompleks na južnem Kitajskem s skupno površino več kot 40.000 kvadratnih metrov, letno pa jo obišče 11 milijonov ljudi. Razstava bo v muzeju na ogled do 15. marca letos.

Razstava predstavlja mozaik izjemnih ustvarjalnih dosežkov z ozemlja današnje Slovenije od prazgodovine do danes – 135 originalnih predmetov in 5 kopij (emonski meščan, situla z Vač, neandertalčeva piščal iz Divjih bab, fotografija Janeza Puharja in idol z Ljubljanskega barja). 

Po uvodni predstavitvi Narodnega muzeja Slovenije je osrednji del razstave namenjen sedmim sklopom: keramika, porcelan, čipke, tekstil, panjske končnice, pihano steklo in brušeno steklo. Vsak sklop ima triplastno predstavitev, ki se začne z najstarejšim obdobjem; steklo, keramika in tekstil z arheološkimi obdobji, drugi sklopi pa s poznejšimi – v skladu z razvojem ustvarjanja v posameznem materialu. Najstarejšemu delu sledijo izdelki obrtnikov, manufaktur in tovarn na ozemlju sedanje Slovenije iz časa od 16. do konca 19. stoletja. Tretji in zadnji del pa zajema sodobnost: sklop o pihanem steklu tako sklene Tanja Pak, brušeno steklo izdelki Steklarne Rogaška, panjske končnice Svetovni dan čebel, keramiko izdelki ljubljanske tovarne Dekor, sklop porcelana porcelan Catbriyur, čipko Ksenija Baraga, sklop tekstila pa kolekcija Almire Sadar. V zadnjem prostoru je predstavljena Slovenija kot privlačna turistična destinacija, prikazan pa je tudi raznolik kulturni preplet Slovenije in Kitajske.

Razstavo Zakladi slovenske ustvarjalnosti spremlja tudi katalog v slovenskem, angleškem in kitajskem jeziku. Poleg dela, ki predstavlja razstavo, in kataloga predmetov (avtoric dr. Mateje Kos, dr. Daše Pavlovič, dr. Janje Žagar iz Slovenskega etnografskega muzeja in Verene Štekar Vidic iz Muzejev radovljiške občine) je v njem izčrpno poglavje o naravnih in kulturnih značilnostih Slovenije ter kratek zgodovinski pregled, ki sta ga napisala Matej Hreščak in Urša Pajk. Katalog se zaključi s prispevkom mag. Ralfa Čeplaka Mencina iz Slovenskega etnografskega muzeja, v katerem predstavi zgodovino in okoliščine slovensko-kitajskih stikov, ki so bili precej bogatejši, kot si mislimo danes.

Spomnimo

Narodni muzej Slovenije je gostoval na Kitajskem že leta 2019, in sicer mestu Xi’an, slavnem po grobnicah z glinenimi vojščaki(razstava Zakladi slovenske ustvarjalnosti. Kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjo), in mestu Peking (v sklopu mednarodne razstave Delimo skupno prihodnost. Razstava zakladov nacionalnih muzejev ob Svilni poti).

Slikovno gradivo

Razstava in katalog

ZAKLADI SLOVENSKE USTVARJALNOSTI. Kreativni dialog med sedanjostjo in preteklostjo

Avtorici razstave

 • mag. Barbara Ravnik, direktorica Narodnega muzeja Slovenije
 • dr. Mateja Kos, kustosinja v Narodnem muzeju Slovenije

Avtorji prispevkov v katalogu

 • mag. Barbara Ravnik, Narodni muzej Slovenije
 • dr. Mateja Kos, Narodni muzej Slovenije
 • dr. Daša Pavlovič, Narodni muzej Slovenije
 • dr. Janja Žagar, Slovenski etnografski muzej
 • Verena Štekar-Vidic, Muzeji radovljiške občine
 • Urša Pajk, Narodni muzej Slovenije
 • Matej Hreščak, Narodni muzej Slovenije
 • mag. Ralf Čeplak Mencin, Slovenski etnografski muzej

Koordinatorka razstave in urednica kataloga

 • dr. Zora Žbontar, kustosinja v Narodnem muzeju Slovenije

Oblikovanje razstave

 • Boris Radjenovič, Narodni muzej Slovenije

Gradivo za razstavo so prispevali

 • Narodni muzej Slovenije
 • Slovenski etnografski muzej
 • Muzeji radovljiške občine, Čebelarski muzej
 • Muzej in galerije mesta Ljubljane, Ljubljanski grad