SI
Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski grad09:00 - 19:00
Ad PirumZaprto
Show menu

200 let Narodnega muzeja Slovenije

Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije je najstarejša muzejska ustanova na Slovenskem. Njegovo poslanstvo je varovanje, vrednotenje, raziskovanje, interpretiranje, razstavljanje in predstavljanje narodne kulturne dediščine ter interakcija z javnostjo. Zamisel za osnovanje nacionalnega muzeja sega v daljno preteklost, saj so prve idejne korake naredili že baron Žiga Zois pl. Edelstein in njegov sloviti krog razsvetljencev. Prihod Francozov in ustanovitev Ilirskih provinc sta to daljnosežno namero nekoliko odložila. Neposreden povod pa so leta 1821 dali udeleženci znamenitega ljubljanskega kongresa, saj so na srečanju izpostavili dejstvo, da dežela Kranjska nima svojega muzeja. Predlog so podali deželnim stanovom, ki so 15. oktobra 1821 sprejeli odločitev za ustanovitev domovinskega muzeja. Izdali so razglas, v katerem so poudarili, da bo kulturni hram zbiral vse predmete s področja narodove ustvarjalnosti, zgodovine dežele, nacionalnega slovstva, izdelke človeških rok in neprecenljiva bogastva narave. Že v prvem desetletju so prejeli dragocene darove – umetnine in artefakte različnih darovalcev; med njimi starine župana Hradeckega, numizmatično zbirko Jožeta Repežiča, etnografske zbirke škofa Barage ter duhovnika Knobleharja, Zoisovo zbirko mineralov, Hohenwartove kolekcije školjk in druge predmete. Fond pa se je razširil tudi zaradi pomembnih in presenetljivih arheoloških odkritij – Vače, Ljubljansko barje, Šmarjeta, Mokronog, Drnovo pri Krškem in še bi lahko naštevali. Deželni muzej je imel sprva prostore v Pogačnikovi hiši na Salendrovi ulici v Ljubljani, že oktobra 1831 pa so slavnostno odprli muzej v stavbi Liceja. Leta 1882 je bilo za muzej prelomno, saj je Deželni zbor sklenil, da se začne zidati muzejska stavba. 14. julija 1883 so položili temeljni kamen za sedanjo muzejsko palačo in to je bil zgodovinski dogodek, saj gre za prvo izključno kulturi namenjeno poslopje pri nas.

Danes praznujemo 200-letnico, se zaziramo v preteklost in snujemo vizijo za prihodnost. Zaposleni v muzeju si želimo, da bi našo zgodovino povezali s sodobnostjo in prihodnostjo, jo s pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij približali širokemu krogu ljubiteljev in vedoželjnežev ter čim bolj plemenito in častno sledili svojemu poslanstvu. Naša naloga je, da ohranimo zgodovinske pomnike za prihodnje rodove in tudi nadalje vodimo pristen, spoštljiv in neposreden dialog z javnostjo. Naj bo častitljiv jubilej priložnost za nove poti, ideje, izzive in upanja.

Razstave ob 200-letnici

Prireditve ob 200-letnici

Vodeni ogled

Vodeni ogled razstave Zlata sled

Vodeni ogled

Vodeni ogled razstave Zlata sled

Vodeni ogled

Vodeni ogled razstave Zlata sled

Monografija ob jubileju najstarejšega muzeja na Slovenskem

Glavni in odgovorni uredniki: Tomaž Lazar, Jernej Kotar, Gašper Oitzl

2021, 25 x 30,5 cm, 454 strani, trda vezava, ISBN 978-961-6981-53-8. Cena: 49 €
Publikacija izide 15. oktobra 2021.

Dvesto let po ustanovitvi Kranjskega deželnega muzeja v Ljubljani praznujemo rojstvo kulturnega in znanstvenega središča, ki je v slovenskem prostoru zapustilo neizbrisne sledi. Slavnostni jubilej pa nas hkrati zavezuje k podrobnejšemu pogledu v častitljivo, a le površno raziskano preteklost naše najstarejše muzejske institucije. K sodelovanju smo pritegnili predstavnike vseh štirih neposrednih naslednikov nekdanjega deželnega muzeja: Narodnega muzeja Slovenije, Prirodoslovnega muzeja Slovenije, Slovenskega etnografskega muzeja in Arhiva Republike Slovenije. Plod skupnih prizadevanj je obsežna znanstvena monografija, ki temelji na izčrpnih raziskavah doslej večinoma še neznanega oziroma neobjavljenega gradiva iz muzejskega arhiva, Arhiva Republike Slovenije in tudi nekaterih arhivskih ustanov onkraj današnjih državnih meja.

Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije

Treasures of the National Museum of Slovenia

2., prenovljena in razširjena izdaja
Glavni urednik: Matej Hreščak


2021, 21,5 x 30,5 cm, trda vezava, 235 strani, ISBN 978-961-6981-52-1. Cena: 39 €
Jezik: slovenski, angleški

Ob 200-letnici muzeja predstavljamo izbor sto najimenitnejših muzejskih dragocenosti: sto muzealij in sto muzejskih zgodb. Ta estetska, veličastna in zanimiva knjiga pa kljub vsemu ponuja le droben vpogled v bogastvo zakladov, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije. Naj bo torej publikacija povabilo na sprehod po muzeju in spoznavanje njegovih dragocenosti tudi v živo!

Poštna znamka, ovitek prvega dne in žig

24. septembra 2021 je Pošta Slovenije izdala poštno znamko 200 let Narodnega muzeja Slovenije. Oblikoval jo je Marko Prah. Izid znamke so pri pošti pospremili tudi z žigom prvega dne in ovitkom prvega dne.

Preberite si tudi Bilten Pošte Slovenije (št. 137, september 2021): str. 28 in 29 sta posvečeni jubileju Narodnega muzeja Slovenije in priložnostnim poštnim izdajam.

Zgodba s srečnim koncem (promocijski film)

Vse povezane vsebine

Preteklo

Povabilo k pripravi oblikovalskih rešitev

Pošta Slovenije d.o.o. vabi k oddaji ponudbe za oblikovanje poštnih vrednotnic. Med priložnostnimi poštnimi znamkami je zajet tudi sklop »200 let Narodnega muzeja Slovenije«

Razpis je odprt do 4. 6. 2021 do 12. ure.

Sponzor

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Medijski pokrovitelj

Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski grad09:00 - 19:00
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice