SI
Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
Metelkova10:00 - 18:00
Grad Snežnik10:00 - 16:00
Blejski grad09:00 - 19:00
Ad Pirum11:00 - 22:00
Show menu

200 let Narodnega muzeja Slovenije

Narodni muzej Slovenije

Narodni muzej Slovenije je najstarejša muzejska ustanova na Slovenskem. Njegovo poslanstvo je varovanje, vrednotenje, raziskovanje, interpretiranje, razstavljanje in predstavljanje narodne kulturne dediščine ter interakcija z javnostjo. Zamisel za osnovanje nacionalnega muzeja sega v daljno preteklost, saj so prve idejne korake naredili že baron Žiga Zois pl. Edelstein in njegov sloviti krog razsvetljencev. Prihod Francozov in ustanovitev Ilirskih provinc sta to daljnosežno namero nekoliko odložila. Neposreden povod pa so leta 1821 dali udeleženci znamenitega ljubljanskega kongresa, saj so na srečanju izpostavili dejstvo, da dežela Kranjska nima svojega muzeja. Predlog so podali deželnim stanovom, ki so 15. oktobra 1821 sprejeli odločitev za ustanovitev domovinskega muzeja. Izdali so razglas, v katerem so poudarili, da bo kulturni hram zbiral vse predmete s področja narodove ustvarjalnosti, zgodovine dežele, nacionalnega slovstva, izdelke človeških rok in neprecenljiva bogastva narave. Že v prvem desetletju so prejeli dragocene darove – umetnine in artefakte različnih darovalcev; med njimi starine župana Hradeckega, numizmatično zbirko Jožeta Repežiča, etnografske zbirke škofa Barage ter duhovnika Knobleharja, Zoisovo zbirko mineralov, Hohenwartove kolekcije školjk in druge predmete. Fond pa se je razširil tudi zaradi pomembnih in presenetljivih arheoloških odkritij – Vače, Ljubljansko barje, Šmarjeta, Mokronog, Drnovo pri Krškem in še bi lahko naštevali. Deželni muzej je imel sprva prostore v Pogačnikovi hiši na Salendrovi ulici v Ljubljani, že oktobra 1831 pa so slavnostno odprli muzej v stavbi Liceja. Leta 1882 je bilo za muzej prelomno, saj je Deželni zbor sklenil, da se začne zidati muzejska stavba. 14. julija 1883 so položili temeljni kamen za sedanjo muzejsko palačo in to je bil zgodovinski dogodek, saj gre za prvo izključno kulturi namenjeno poslopje pri nas.

Danes praznujemo 200-letnico, se zaziramo v preteklost in snujemo vizijo za prihodnost. Zaposleni v muzeju si želimo, da bi našo zgodovino povezali s sodobnostjo in prihodnostjo, jo s pomočjo sodobnih informacijskih tehnologij približali širokemu krogu ljubiteljev in vedoželjnežev ter čim bolj plemenito in častno sledili svojemu poslanstvu. Naša naloga je, da ohranimo zgodovinske pomnike za prihodnje rodove in tudi nadalje vodimo pristen, spoštljiv in neposreden dialog z javnostjo. Naj bo častitljiv jubilej priložnost za nove poti, ideje, izzive in upanja.

Razstave ob 200-letnici

Prireditve ob 200-letnici

Vodeni ogled

Vodeni ogled razstave Zlata sled

Zgodba s srečnim koncem (promocijski film)

Vse povezane vsebine

Preteklo

Povabilo k pripravi oblikovalskih rešitev

Pošta Slovenije d.o.o. vabi k oddaji ponudbe za oblikovanje poštnih vrednotnic. Med priložnostnimi poštnimi znamkami je zajet tudi sklop »200 let Narodnega muzeja Slovenije«

Razpis je odprt do 4. 6. 2021 do 12. ure.

Sponzor

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Medijski pokrovitelj

Danes odprto
Muzejska10:00 - 18:00
Metelkova10:00 - 18:00
Grad Snežnik10:00 - 16:00
Blejski grad09:00 - 19:00
Ad Pirum11:00 - 22:00
 

 

Prijavite se na e-novice