SI
Arheološki park Ad Pirumin muzejska razstava
Show menu

Arheološki park Ad Pirum

Dobro vidni ostanki obzidja poznoantične trdnjave nam že na prvi pogled pokažejo njeno osupljivo velikost, saj meri 270 x 70 m. Lokacija je urejena z interpretativnimi tablami, klopmi in muzejem. Južno od trdnjave je urejena arheološka pot ob zidu. Poti sta dve, daljša je dolga 4 km, krajša pa 1,2 km. V gostilni Stara pošta je na ogled nova muzejska razstava, ki z najsodobnejšimi muzejskimi pomagali prikazuje življenje v 4. stoletju: kako so se takrat ljudje oblačili, kako so potovali in, na splošno, kako je v trdnjavi potekal vsakdan. Posebej sta predstavljena tudi vojaška plat tega dela rimske zgodovine in obrambni sistem trdnjav in zapornih zidov, imenovanih Claustra Alpium Iuliarum, katerega del je Hrušica.

Obrambni sistem je v burnem poznoantičnem obdobju varoval Italijo in mesto Rim pred osvajalskimi vdori z vzhoda. Parkovno urejene arheološke ostaline na prostem in nova muzejska razstava ponujata še boljšo izkušnjo trdnjave, kakršna je bila v burnem obdobju pred razpadom velikega Rimskega imperija. 

Naslov

Arheološki park Ad Pirum
Hrušica, Podkraj 100
5273 Col
Oglejte si na zemljevidu

E-naslov: info@nms.si

Parkirišče je pri gostilni Stara pošta.

Odpiralni čas

Sreda, četrtek, petek: od 11. do 19. ure,
sobota in nedelja: od 10. do 19. ure, 
ob ponedeljkih in torkih zaprto. 

Če se odločite za vodeni ogled parka ali izvedbo delavnice, vam ob programu omogočimo ogled muzejske sobe tudi ob drugih terminih.

Informacije in najava obiska

01 241 44 39, 01 241 44 18
01 241 44 39
 

 

Prijavite se na e-novice