SI
Prek sita do odtisa: koptski ornamentUstvarjalna delavnica s krajšim vodstvom po razstavi Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije za srednje šole
Show menu

Prek sita do odtisa: koptski ornament

Ustvarjalna delavnica s krajšim vodstvom po razstavi Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije 
Za srednje šole
Trajanje:
120 minut
Cena: 5,5 €
Informacije in najava obiska na 01 241 44 39, 051 384 888 ali arheozabava@nms.si
Lokacija: Metelkova
Program poteka na razstavi Koptske tkanine iz zbirke Narodnega muzeja Slovenije

Ogled raznolikih motivov na koptskih tkaninah ter likovno poustvarjanje enega izmed izbranih dekorativnih elementov. Seznanitev z motiviko in načinom tkanja ter uporabo naravnih barvil v Egiptu med 3. in 10. stoletjem. Medpredmetna povezava s predmetoma umetnostna zgodovina (naravna barvila, grafične tehnike) in likovna umetnost. Za sproščeno delo priporočamo udobna oblačila, ki prenesejo obarvanje.

Enkratna priložnost za ogled raritet, ki bodo zaradi občutljivosti materialov na ogled le do 24. maja 2020!

Razišči razstavo in izberi svoj najljubši motiv. Razvrsti ga v pravilni sklop in razvozlaj, na katerih vrstah tkanin se pojavlja. Izbrano vsebino predstavi sošolcem in razmisli, za kakšne priložnosti so bila oblačila izdelana. Poustvari enega izmed dekorativnih elementov s pomočjo sitotiska in ga odtisni na bombažno vrečko! 

Povezava z učnim načrtom

  • Povezava s starokrščansko umetnostjo in umetnostjo zgodnjega srednjega veka,
  • likovno snovanje,
  • grafični materiali in pripomočki, razporejanje oblik v grafiki, izdelava matric iz različnih materialov, razvoj motoričnih spretnosti pri delu z različnimi materiali in orodji za grafiko.

Gradivo, povezano z vsebino programa

  • Gojka Pajagič Bregar in Matejka Bizjak, Struktura in barve koptskih tkanin, Tekstilec, 2015, letn. 58 (3), str. 177–190. Dostopno na tej povezavi (pdf, 794 KB).

Zvočni in drugi posnetki

Informacije in najava obiska

5.50 €
120 min
01 241 44 39
051 384 888
 

 

Prijavite se na e-novice