SI
Prikaz slikanja na kamniško majoliko
Show menu

Prikaz slikanja na kamniško majoliko

Majolika ima v slovenski tradiciji poseben status. Postala je tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Kot simbol dobre in vesele družbe jo opevajo ljudske pesmi.

Kot oblika posode – ročka za vino s kroglastim trupom in trilistnim ustjem – je majolika pri nas postala še posebej priljubljena v 19. in 20. stoletju. Najbolj znane so tiste, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit Kamnik od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008. Opremljene so z grbi mest, cvetličnimi aranžmaji ali voščili za pomembne življenjske obletnice in prelomnice, bile so priljubljeno darilo in okras domače kuhinje.


Slikanje na kamniško majoliko bo prikazala Irena Radej, zadnja vodja slikarske delavnice v tovarni keramike SVIT Kamnik.
Udeležba na prikazu je brezplačna. Primerno za vse generacije.
Obvezne so predhodne prijave na e-naslov info@nms.si ali po telefonu 01/241 44 04 
oz. 041 751 270. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna tudi uporaba zaščitnih mask.

Če bo udeležencev več kot 10, vas bomo zaprosili za osebne podatke (ime, priimek in naslov stalnega bivališča – na podlagi Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, Ur. l. RS, št. 92/2020 in 96/2020). Ravnajmo odgovorno in preprečimo širjenje covida-19!

Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
 

 

Prijavite se na e-novice