SI
Vodeni ogled razstave Zlata sledZlat denar: oblast, čast in bogastvo – ODPOVEDANO
Show menu

Vodeni ogled razstave Zlata sled

Zlata sled. Ob 200-letnici prvega muzeja na Slovenskem

Zlat denar: oblast, čast in bogastvo

Vodi dr. Alenka Miškec, kustosinja za antično numizmatiko in soavtorica razstave.

V človeški zgodovini ima denar posebno mesto, še posebej to velja za zlat denar. V osnovi je denar plačilno in menjalno sredstvo ter sredstvo za shranjevanje vrednosti. Poleg tega pa je denar že od nekdaj tudi odraz politične in ekonomske moči. Kdor ima denar, ima moč, in kdor ima moč, ima oblast. Denar je imel v preteklosti zaradi svojega hitrega širjenja in množičnosti tudi pomembno vlogo pri razširjanju različnih idej – lahko rečemo, da je prvi množični informativni medij.
Na vodenem ogledu si bomo ogledali najstarejši denar s slovenskega ozemlja, najmanjši kovanec iz zbirk muzeja, denar s krščansko motiviko, nekaj unikatnih zlatnikov in novost: spominski kovanec, izdan ob 200. obletnici ustanovitve Deželnega muzeja za Kranjsko, prvega muzeja na Slovenskem.

ODPOVEDANO zaradi omejitev širjenja okužb

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.
Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.

D
ogodka se lahko udeležijo le osebe z dokazilom o izpolnjevanju enega od pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Potrdilo imejte s saboDokazilo ni potrebno za mlajše od 15 let.

Več o razstavi

Sponzor

Zavarovalnica Triglav, d.d.

Medijski pokrovitelj

 

 

Prijavite se na e-novice