SI
Christoph Steidl Porenta: EmajliranjeRazburljiva zgodovina in tehnike združevanja kovine in stekla v zlatarski obrti
Show menu

Christoph Steidl Porenta: Emajliranje

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«

Razburljiva zgodovina in tehnike združevanja kovine in stekla v zlatarski obrti

Christoph Steidl Porenta

Na začetku zgodovine emajliranja je obstajala želja po združevanju kovine in barve. To je odprlo novo dimenzijo človeški ustvarjalnosti pri izdelavi nakita in opreme. Številne eksponate je mogoče občudovati v muzejih po vsem svetu. Za boljše razumevanje izzivov teh tehnik pa je pomembno poznati zgodovino in predvsem vse različne tehnike. 

Predavatelj nas bo popeljal skozi zgodovino in nam podal pregled umetnosti emajliranja.

O predavatelju

Christoph Steidl Porenta (rojen Schneck) se je rodil 5. 5. 1965 v Münchnu v Nemčiji. Osnovno šolo in realko je obiskoval pod vodstvom jezuitov v Pullachu v Isartalu. Leta 1986 je končal strojno šolo in opravil izpit za industrijskega mehanika. Leta 1988 je bil sprejet v opatiji Münsterschwarzach v zlatarsko šolo, teoretični del šolanja je zaključil v Würzburgu. Zlatarski izpit je opravil leta 1991, leta 1992 pa še srebrokovaškega in restavratorskega.  

Od leta 1993 je samostojni oblikovalec na področju zlatarstva, srebrokovaštva in restavratorstva v svoji delavnici »Zlatarna Zlato runo« v Ljubljani. Sodeloval je na številnih razstavah v Sloveniji, Nemčiji in Italiji, bodisi kot zlatar, srebrokovač ali kot restavrator žlahtnih kovin.

Udeležba na predavanju je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja. 
Število mest je omejeno. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Kristus Kralj. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na strani razstave.
 

 

Prijavite se na e-novice