SI
Irena Lazar: Antično steklo – barviti odsevi preteklosti
Show menu

Irena Lazar: Antično steklo – barviti odsevi preteklosti

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«

Antično steklo – barviti odsevi preteklosti

Od kraljevega monopola do balzamarija za vsakdanjo rabo

V okviru Mednarodnega leta stekla, ki ga praznujemo v letu 2022, želimo poudariti pomembno vlogo stekla ne samo v današnjem življenju, ampak tudi kot del dediščine in zgodovine človeštva. Že od začetka je bilo steklo ne samo uporaben predmet, ampak enako pomemben medij v umetnosti; njegov zgodovinski razvoj je nedeljiv del napredka in razvoja človeštva.

Zato v tem letu praznujemo preteklost, sedanjost in bodočnost tega izjemnega in spremenljivega materiala. Predavanje nas bo popeljalo skozi zgodovinski razvoj steklarske obrti in njenih izdelkov in izpostavilo steklene izdelke ne le kot uporabne, ampak tudi kot umetniške predmete, ki jih bodo ilustrirale najdbe z domačih in evropskih arheoloških najdišč. 

dr. Irena Lazar

O predavateljici

Prof. dr. Irena Lazar, arheologinja in specialistka za antično steklo, je dekanja in predavateljica Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. Diplomirala je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in tam tudi zagovarjala doktorsko disertacijoRimsko steklo Slovenije. Njena objava še vedno velja za referenčno delo doma in na tujem. Raziskovalno deluje na področju arheologije rimskih provinc, antičnega stekla in kulturne dediščine.

Njena bibliografija obsega več sto enot, med njimi so znanstvene in strokovne monografije, uredila je številne zbornike konferenc, pod njenim mentorstvom so študij zaključili doktorandi iz Slovenije in tujine. Organizirala je več mednarodnih znanstvenih konferenc in vodila ali sodelovala v več projektih. Od leta 2021 je tudi vodja Unescove Katedre za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini

 

 

Prijavite se na e-novice