SI
Gašper Oitzl: »Meščansko srebro«. Zbirka kositra v Narodnem muzeju Slovenije
Show menu

Gašper Oitzl: »Meščansko srebro«. Zbirka kositra v Narodnem muzeju Slovenije

Muzejska predavanja
Barvna upodobitev kositrarskega mojstra pri delu, lesorez iz leta 1568 (Jost Amman, Stände und Handwerker, Frankfurt am Main, 1568)
Reliefni okrasni krožnik z upodobitvijo cesarja Ferdinanda III. in volilnih knezov (Hans Spatz ml., Nürnberg, 1637 (?), foto: Tomaž Lauko)

Kositer je bil predvsem v zgodnjem novem veku priljubljen material za izdelavo raznovrstnih uporabnih predmetov, še posebej kuhinjskega posodja. Narodni muzej Slovenije hrani prek 400 predmetov iz kositra; poleg posodja tudi več svečnikov, jedilnega pribora in okrasnih izdelkov. Velik del predmetov je bil izdelan v ljubljanskih delavnicah, veliko jih je tudi iz Češke in Nemčije. Zbirka se je oblikovala skoraj skozi ves čas delovanja muzeja, prvič je bila predstavljena na občasni razstavi Kositer na Slovenskem v letih 1981/2, nedavna revizija pa je ponudila številne nove ugotovitve.

O predavatelju

Dr. Gašper Oitzl je kustos na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije. Tam je kot raziskovalec vključen v raziskovalni program Predmet kot reprezentanca, okus, ugled, moč. Raziskave materialne kulture na Slovenskem. Ukvarja se predvsem z raziskovanjem zgodovine železarstva, v muzeju pa preučuje zbirko kovine. Bil je del avtorske skupine razstavnega projekta Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem ter sourednik monografije ob 200-letnici Narodnega muzeja Slovenije in njenega angleškega prevoda.
Predavanje bo v torek, 4. aprila 2023, ob 16.30 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova. Brezplačno.

Ne spreglejte

Muzejska predavanja

Katarina Katja Predovnik: Gutenwerdova soseščina

 

 

Prijavite se na e-novice