SI
Jernej Kotar, Od suma do obsodbe. Preganjanje čarovništva na SlovenskemMuzejski abonma: vsebine za izbirčne
Show menu

Jernej Kotar, Od suma do obsodbe. Preganjanje čarovništva na Slovenskem

Muzejski abonma: vsebine za izbirčne
Umetnostnozgodovinski abonma
Predavanje z vodstvom

Ali vas zanimajo zgodovina, arheologija in umetnostna zgodovina? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2022/2023. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Nova vsebina za izbirčne iz serije Umetnostnozgodovinski abonma bo na sporedu v sredo, 31. maja 2023, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova.


dr. Jernej Kotar, Od suma do obsodbe. Preganjanje čarovništva na Slovenskem

Preganjanje domnevnega čarovništva je v poznem srednjem in zgodnjem novem veku zajelo velik del stare celine, izognile se mu niso niti britanske severnoameriške kolonije. Pojav je povezan z vsesplošnim poslabšanjem življenjskih razmer, ki je bil posledica nenehnih vojn, gospodarskega nazadovanja, izbruhov epidemij in zaostrenih klimatskih pogojev. Z vero in vraževerjem prežeto prebivalstvo utehe ni iskalo le v molitvi in verskih obredih, ampak tudi v preganjanju drugačnih v najširšem smislu besede. Predsodki, nestrpnost, pohlep in osebne zamere so na tisoče nedolžnih ljudi pripeljali pred sodnika, več deset tudi na Slovenskem. Mnogi so bili podvrženi mučenju in javni usmrtitvi, redki preživeli pa so bili zaznamovani za vse življenje.Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Upodobitev čarovnic iz okoli 1440
Eno najzgodnejših upodobitev čarovnic je ob besedilu svoje pesmi z naslovom Le Champion des Dames iz okrog leta 1440 prispeval francoski pesnik in duhovnik Martin le Franc (ok. 1410–1461) (© Wikimedia Commons)

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za izbirčne:

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po stalnih razstavah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

Muzejska predavanja

Katarina Katja Predovnik: Gutenwerdova soseščina

 

 

Prijavite se na e-novice