SI
Miha Valant: Secesijska tapiserija in Kranjski zavod za umetniško tkanje v Ljubljani (1898–1909)Svetovni dan art nouveauja
Show menu

Miha Valant: Secesijska tapiserija in Kranjski zavod za umetniško tkanje v Ljubljani (1898–1909)

Muzejska predavanja

Mednarodni trendi v umetnosti na prelomu stoletja (art nouveau, secesija, jugendstil itd.) so poleg arhitekture, kiparstva in slikarstva poseben poudarek namenjali tudi oblikovanju. Z namenom ustvarjati moderne in prefinjene meščanske bivalne prostore so vanje umeščali predmete uporabne umetnosti, oblikovane po modernih smernicah. K tem sodijo tudi tkani izdelki in tapiserije, ki so okoli leta 1900 v širšem srednjeevropskem prostoru doživljali svoj preporod.

V skladu s temi trendi je v Ljubljani leta 1898 nastal Kranjski zavod za umetniško tkanje (Krainische Kunstwebe Anstalt). Šlo je za moderen tkalski obrat, ki je deloval po zgledih podobne nemške delavnice Scherrebek. Proizvajali so različne izdelke, kot so tapiserije, blazine in supraporti, tkane po kartonih sodobnih avstrijskih in nemških oblikovalcev. 

Po začetnem uveljavljanju v Avstriji in celo v tujini je Kranjski zavod za umetniško tkanje iz različnih razlogov po približno desetletju delovanja leta 1909 propadel. Čeprav je šlo za enega najpomembnejših umetnoobrtnih zavodov iz obdobja secesije v Ljubljani, je danes malo znan in izpostavljen.

O predavatelju

Dr. Miha Valant je kot raziskovalec zaposlen na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Ukvarja se s preučevanjem umetnosti in umetnostnega sistema druge polovice 19. stoletja na območju Kranjske v odnosu do takratnih vidnejših centrov v monarhiji, kot so Gradec, Dunaj in Praga.

Udeležba na predavanju je brezplačna, predhodne prijave niso potrebne.

Predavanje poteka v okviru svetovnega dneva art nouveauja.
Motiv treh labodov v letu
Stenska preproga, Leteči labodi, Kranjski zavod za umetniško tkanje, ok. 1904, volna, bombaž, 140 × 72 cm, Narodni muzej Slovenije
Motiv šestih račk na vodi
Stenska preproga, Račke, Kranjski zavod za umetniško tkanje, 1904–1909, volna, bombaž, 136 × 66 cm, Narodni muzej Slovenije.
 

 

Prijavite se na e-novice