SI
Zora Žbontar: Te zanima, kako do uveljavljenega umetnika?Muzejski abonma: vsebine za sladokusce
Show menu

Zora Žbontar: Te zanima, kako do uveljavljenega umetnika?

Muzejski abonma: vsebine za sladokusce
Vodeni ogled
Ali vas zanimajo arheologija, zgodovina in umetnostna zgodovina? Radi obiskujete muzeje in galerije? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2023/2024. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Greš z mano v muzej?

Prva vsebina za sladokusce bo na sporedu v četrtek, 21. septembra 2023, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski 1:

Štiri visoke, ozke keramične figure različnih barv
Eglė Einikytė-Narkevičienė, Univerzalna velikost / One size, 2019, na ogled na razstavi V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023 (foto: Daiva Liubamirskaitė)

Zora Žbontar: Te zanima, kako do uveljavljenega umetnika?

V tokratnem muzejskem abonmaju, posvečenem umetnosti, bomo pod drobnogled vzeli poklic umetnice oz. umetnika v kontekstu umetnostnega sistema. Na vodstvu po razstavi  V. Mednarodni trienale keramike UNICUM 2023 si bomo ogledali razstavljene umetnine in se osredotočili na nagrajena dela. Analizirali bomo nekaj izjav mednarodnih članov žirije, ki so naredili izbor za razstavo in nagrade, kot tudi umetnikov, da bomo bolje razumeli, v kakšnih razmerah delujejo. Predmet šele postopoma dobi avro umetniškega dela; pri tem imajo pomembno vlogo kustosi, kuratorji, likovni kritiki, umetnostni trg itd. Pomen umetniških del se ustvarja v interakciji in ne obstaja sam po sebi. Zato bomo osvetlili muzejski oz. galerijski prostor, ki je tudi prostor boja med prevladujočim umetnostnim sistemom ter njegovimi kritikami.

O predavateljici

Dr. Zora Žbontar je kustosinja umetnostna zgodovinarka v Narodnem muzeju Slovenije in ena od vodij mednarodnega razstavnega projekta Keramika danes.

Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Program poteka ob razstavi

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za sladokusce

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po zbirkah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

 

 

Prijavite se na e-novice