SI
Boštjan Laharnar: V magičnem svetu KeltovMuzejski abonma: vsebine za sladokusce
Show menu

Boštjan Laharnar: V magičnem svetu Keltov

Muzejski abonma: vsebine za sladokusce
Predavanje z vodstvom
Ali vas zanimajo arheologija, zgodovina in umetnostna zgodovina? Radi obiskujete muzeje in galerije? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2023/2024. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Greš z mano v muzej?

Naslednja vsebina za sladokusce bo na sporedu v četrtek, 15. februarja 2024, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski 1 v Ljubljani:
Nekateri primeri latenske – keltske umetnosti z razstave Zgodbe s stičišča svetov: gumbi v obliki pošasti grozečega videza, zaponke s stiliziranimi podobami živalskih ali zmajskih glav ter predmeti s podobami mrkih obrazov. Vse bron. (© Narodni muzej Slovenije)

Dr. Boštjan Laharnar: V magičnem svetu Keltov

Kelti, skoraj mistična beseda, z asociacijo na starodavno, skrivnostno, magično, pokopano …

Pa so te asociacije in predstave prave ali pa so zgolj bolj ali manj plod našega navdušenja, ki korenini tja do obdobja romantike? Od kod sploh izvira poimenovanje Kelti in keltsko? Kdo so bili Kelti? In kaj vse dandanes pomeni keltsko?

Predstavili bomo aktualne ugotovitve arheološke znanosti, ki skuša odgovoriti na ta vprašanja in se trudi razumeti dediščino prebivalcev Evrope in Slovenije iz zadnjih železnodobnih stoletij. Druženje bomo sklenili na stalni arheološki razstavi in z vprašanjem »Kaj je pri tem magičnega?« ugotovili, zakaj je naslov tokratnega arheološkega abonmaja zavajajoč.

O predavatelju

Dr. Boštjan Laharnar je kustos za prazgodovino in vodja Arheološkega oddelka Narodnega muzeja Slovenije. 


Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Program poteka ob razstavi

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za sladokusce

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po zbirkah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

 

 

Prijavite se na e-novice