SI
Srednjeveški kuharski mojstriZgodovinsko-kulinarična delavnica
25. 5. - 26. 5. 2024
Show menu

Srednjeveški kuharski mojstri

Zgodovinsko-kulinarična delavnica

Široko nasmejana mlada dama pri stojnici s srednjeveškimi dobrotami
Polona Janežič

Na dvodnevni delavnici bomo spoznali jedi in prehranjevalne navade srednjeveškega prebivalstva v 15. stoletju. Veliko podatkov o tem zanimivem vidiku življenja ponujajo arheološki in zgodovinski viri, med katerimi izstopajo zapisi Pavla Santonina. Ko je v vlogi kanclerja oglejskega patriarha potoval čez naše kraje, je poleg uradnih dokumentov ustvaril potopis, v katerem je opisal svoja doživetja. Vsebina potopisa, ki kaže na izobraženega in spodobnega pisatelja, je izvirna, polna bogatih podatkov o pokrajini, ljudeh, navadah – pa tudi o hrani. Bralec dobi vtis, da je bil Pavel Santonin kritičen jedec, ki ga skoraj slišimo vzklikati ob odlični kulinarični ponudbi in enako ne skopari s kritiko ob slabi postrežbi.

Prvi dan delavnice bomo prisluhnili uvodnemu predavanju o hrani v poznem srednjem veku: o vrstah jedi glede na sloje in priložnosti, o načinih priprave, začimbah, o navadah pri mizi, pogrinjkih itn. Ob ogledu razstave Nekoč je bil Gutenwerd bomo spoznali videz srednjeveške kuhinje ter ohranjene arheološke ostanke. Sledilo bo degustiranje izbranih okusov ter priprava jedi, ki so jo uživali nižji sloji.

Drugi dan bomo spoznali hrano višjih slojev, ki jo slikovito opisuje Pavel Santonin. V kuhinji bomo samostojno pripravili in okusili različne jedi za različne hode. Predznanje za udeležbo na delavnici ni potrebno. Lahko boste aktivno sodelovali pri pripravi hrane, mogoče pa bo tudi samo opazovanje in okušanje. Drugi dan delavnice je načrtovan v učni kuhinji s samostojnimi kuharskimi postajami. Lokacija učne kuhinje bo sporočena naknadno.

Za zaključek bomo po srednjeveških navodilih pripravili svojo mešanico začimb, domov pa nas bo poleg prebujenih brbončic pospremila še knjižica izbranih srednjeveških receptov.

Portretna fotografija mlade gospe
Polona Janežič

Delavnico bo vodila Polona Janežič, arheologinja in gostinka, ki povezuje znanja iz različnih ved ter jih nadgrajuje s študijami o prehrani in njenih ostankih v preteklosti. Vse omenjeno implementira v  rekonstrukcijo okusnih jedi, primernih in zanimivih tudi za sodobnega jedca. Vse skupaj pa z veseljem deli na družbenih omrežjih pod imenom Obujeni_okusi / flavours_revived ter na spletni strani www.obujeniokusi.com.

Podrobnosti in prijave


TERMINI

  • 1. termin: sobota in nedelja, 25. in 26. maja 2024 
  • 2. termin: sobota in nedelja, 5. in 6. oktobra 2024


CENA

  • 160 €
  • Znižana cena (dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni): 140 €

LOKACIJA

  • 1. dan: Narodni muzej Slovenije 
  • 2. dan: Učna kuhinja Studio Fržek, Vrhniška cesta 25, Dragomer, Brezovica
    (Pred poslopjem je nekaj parkirnih mest, v neposredni bližini je avtobusna postaja primestnega avtobusa št. 47, Ljubljana–Vrhnika, vožnja iz centra Ljubljane traja 20 minut.) 


PRIJAVE 
Udeležba je omejena. Prijave zbiramo na naslov andreja.breznik@nms.si do 10. maja 2024 (za drugi, jesenski termin, do 27. septembra) oziroma do zapolnitve prostih mest.


INFORMACIJE
V primeru manjšega števila udeležencev si pridružujemo pravico do spremembe programa. Dodatne informacije tudi na 01 2414 418.

Delavnica poteka ob razstavi

Ne spreglejte

Muzejski abonma

Tomaž Nabergoj: Nekoč je bil srednjeveški Gutenwerd

Muzejski abonma: vsebine za sladokusce
Vodeni ogled

Nekoč je bil Gutenwerd

Raziskovanje opuščene srednjeveške naselbine ob reki Krki
Delavnica za odrasle

Srednjeveški kuharski mojstri

Zgodovinsko-kulinarična delavnica
Delavnica za odrasle

Srednjeveški kuharski mojstri

Zgodovinsko-kulinarična delavnica
 

 

Prijavite se na e-novice