SI
Vrnitev boginje IzideVodeni ogled pred zaprtjem razstave
Show menu

Vrnitev boginje Izide


Bronast kipec v svetlo rjavih odtenkih zaobljenih oblik
Izida Fortuna, bron, oker patina, tigrovo oko, 2022 (fotografija: Jani Pavlin)

Vodeni ogled pred zaprtjem razstave s kiparjem Boštjanom Kavčičem

Ob zaprtju razstave Vrnitev boginje Izide vas v nedeljo, 5. maja 2024, ob 11. uri še zadnjič lepo vabimo v Narodni muzej Slovenije na vodeni ogled z avtorjem Boštjanom Kavčičem.

Kipar Boštjan Kavčič bo predstavil svoje umetniške interpretacije Izide, boginje mnogih imen. Razstava, ki ponuja različne umetniške izpeljave pred 170 leti izgubljenega kipca Izide – arheologi so ga našli na najdišču Berlotov rob na Šentviški planoti, je bila najprej na ogled v Tolminskem muzeju, pot je nadaljevala v Pokrajinski muzej Koper, obiskala je tudi Narodni muzej egipčanske civilizacije v Kairu. 

Razstava je zanimiva tudi s tehnološkega vidika, saj prikazuje dvanajst različnih vrst patin v bronu, med katerimi jih je tretjina novost v slovenskem likovnem prostoru. Kombinacija različnih poldragih kamnov z barvito paleto bronastih patin predstavlja svojevrstno izrazno pestrost in neponovljivost.
Ob razstavi je izšel tudi trojezičen katalog s čudovitimi fotografijami in besedili umetnostnega zgodovinarja Miklavža Komelja, arheologa Mihe Mlinarja ter akad. kiparja Boštjana Kavčiča.

 


Vstop v muzej je vsako prvo nedeljo v mesecu brezplačen.
Boštjan Kavčič stoji pred vitrino z belo Izido Lux
Avtor na razstavi Vrnitev boginje Izide

O avtorju

Akad. kipar Boštjan Kavčič se je rodil leta 1973 v Šempetru pri Gorici. Študiral je kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in diplomiral pri prof. Luju Vodopivcu. Prejel je univerzitetno Prešernovo nagrado za kiparstvo. V letih 2003–2005 je bil štipendist Ministrstva za kulturo za podiplomski študij videa na ALUO v Ljubljani in leta 2007 magistriral pri prof. Sreču Draganu. Predstavil se je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, udeležil se je več mednarodnih simpozijev ter postavil več javnih del.
 

 

Prijavite se na e-novice