SI
Jernej Kotar: Preganjanje čarovništva na SlovenskemMuzejski abonma: vsebine za sladokusce
Show menu

Jernej Kotar: Preganjanje čarovništva na Slovenskem

Muzejski abonma: vsebine za sladokusce
Predavanje z vodstvom
Ali vas zanimajo arheologija, zgodovina in umetnostna zgodovina? Radi obiskujete muzeje in galerije? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2023/2024. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov!

Greš z mano v muzej?

Naslednja vsebina za sladokusce bo na sporedu v četrtek, 13. junija 2024, od 15.30 do 17. ure v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova v Ljubljani:
Na fotografiji je stran iz rokopisa, ob besedilu sta narisani dve običajno oblečeni ženski na metli oziroma drogu - čarovnici.
Eno najzgodnejših upodobitev čarovnic je ob besedilu svoje pesmi z naslovom Le Champion des Dames iz okrog leta 1440 prispeval francoski pesnik in duhovnik Martin le Franc (ok. 1410–1461) (© Wikimedia Commons)

dr. Jernej Kotar: Preganjanje čarovništva na Slovenskem

Preganjanje domnevnega čarovništva je v poznem srednjem in zgodnjem novem veku zajelo velik del stare celine, izognile se mu niso niti britanske severnoameriške kolonije. Pojav je povezan z vsesplošnim poslabšanjem življenjskih razmer, ki je bil posledica nenehnih vojn, gospodarskega nazadovanja, izbruhov epidemij in zaostrenih klimatskih pogojev. Z vero in vraževerjem prežeto prebivalstvo utehe ni iskalo le v molitvi in verskih obredih, ampak tudi v preganjanju drugačnih v najširšem smislu besede. Predsodki, nestrpnost, pohlep in osebne zamere so na tisoče nedolžnih ljudi pripeljali pred sodnika, več deset tudi na Slovenskem. Mnogi so bili podvrženi mučenju in javni usmrtitvi, redki preživeli pa so bili zaznamovani za vse življenje.


O predavatelju

Dr. Jernej Kotar je kustos na Oddelku za zgodovino in uporabno umetnost v Narodnem muzeju Slovenije in raziskovalec v okviru raziskovalnega programa Predmet kot reprezentanca: okus, ugled, moč (Raziskave materialne kulture na Slovenskem) in raziskovalnega projekta Materialna kultura plemstva na Slovenskem v poznem srednjem in zgodnjem novem veku.

S področja slovenske poznosrednjeveške in zgodnjenovoveške zgodovine je objavil več izvirnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov, je pa tudi avtor monografije Zbirka pečatov v Narodnem muzeju Slovenije / The Collection of the Seals at the National Museum of Slovenia (2019), v kateri je temeljito obdelal sfragistično gradivo, ki ga hrani osrednja slovenska muzeja ustanova.

Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Več o razstavi

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za sladokusce

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po zbirkah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

 

 

Prijavite se na e-novice