SI
Poletna muzejska noč 2024Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov
Show menu

Poletna muzejska noč 2024

Plakat Poletne muzejske noči 2024
Na fotografiji so moški in dve dekleti, oblečeni v pisana srednjeveška oblačila. Gospodič igra na lutnjo. Dekleti sta obrnjeni ena proti drugi.
Živi srednji vek (fotografija: Tomaž Lauko, NMS)
Na fotografiji sta ženska in moški, ženska preizkuša repliko srednjeveških žrmlj.
Pogled na razstavo Nekoč je bil Gutenwerd (fotografija: Jurij Vižentin)
Svetlolaso dekle opazuje vitrino s priložnostnimi novci.
Pogled na razstavo Zgodovina, zapisana v kovance (fotografija: arhiv NMS)
Otroci nameščajo posamezne stavbe na model višinske naselbine
Živini kotički
Na Poletno muzejsko noč bodo muzejska vrata odprta vse do polnoči. Za obiskovalce vseh starosti smo pripravili bogat izbor dejavnosti, muzejske publikacije pa bo mogoče kupiti po znižani ceni. 79 muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov je na več kot 161 prizoriščih pripravilo pester program. Lepo vabljeni, da to noč preživite v naši družbi! Vstop in udeležba na vseh dejavnostih sta brezplačna.
Skupna akcija slovenskih muzejev, galerij in drugih kulturnih institucij poteka že 22. leto zapored. Pridružite se nam!

Program

Muzejska

18.00 Zgodovina, zapisana v kovance, vodeni ogled po razstavi z arhitektom Gorazdom Učakarjem
Ste morda pozorni na motiv, ki ga ima 2-evrski kovanec na zadnji strani? Več boste izvedeli na razstavi. Gorazd Učakar pa vam bo zaupal, kako so zorele ideje za likovne rešitve priložnostnih kovancev, ki jih je oblikoval in so zmagale na natečajih. 

18.00–24.00 Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno rabo
Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.

18.00–24.00 Živini kotički, interaktivni muzej
Vstopite v igrive kotičke muzeja, kjer je vse mini in vse dovoljeno. Tipanje, poslušanje, ustvarjanje in raziskovanje. Za male malčke, malo večje in tiste, ki otroka v sebi še vedno negujemo. Živini kotički so interaktivni deli razstav, prilagojeni mlajšim in družinam.

19.00 Nekoč je bil Gutenwerd, vodeni ogled s Tino Balant in Pio Hudournik
Se želite vrniti za nekaj stoletjih v preteklost? V soboto, 15. 6. 2024, se boste lahko. Pričakali vas bosta srednjeveški dami Tina in Pia in vam povedali, kakšno je bilo življenje v srednjeveški trški naselbini Gutenwerdu, na mestu današnjega Otoka pri Dobravi. 

19.0021.00 Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, kratke predstavitve predmetov
Kratke predstavitve najznamenitejših predmetov na stalnih arheoloških razstavah Narodnega muzeja Slovenije. Vabljeni k ogledu.

21.00 Nekoč je bil Gutenwerd, vodeni ogled s soavtorico razstave Katjo Špec
Predstavitev opuščene srednjeveške naselbine ob reki Krki, na mestu današnjega Otoka pri Dobravi. Oris živahnega utripa vsakdanjega življenja srednjeveškega trga Gutenwerd skozi zgodovinske vire, arheološke najdbe in interaktivne prikaze, ter usode naselbine po letu 1473, ko so jo napadli Turki. 

18.0021.00 Igrivi srednji vek, srednjeveške igre za otroke in družine
Le kako so si čas krajšali najmlajši prebivalci srednjeveškega trga Gutenwerd? Pridruži se nam in se pomeri v najrazličnejših srednjeveških igrah.

21.0023.00 Virtualno doživetje ZGODBE IZ DAVNINE. Potovanje v nekdanje pokrajine
Odpravite se na potovanje v davno preteklost in s pomočjo virtualne resničnosti doživite zgodovino podonavskega prostora! Raziščite paleolitske jame, železnodobna naselja in rimska naselja.

Metelkova

18.00–24.00 Živa odkriva … Zgodovinske in umetnostne zbirke, raziskovalni listi za samostojno rabo
Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.

18.00–24.00 Živina igralnica
Ne spreglejte prav posebnih Živinih kotičkov, kjer se lahko potopite v razburljiv svet Živinih dogodivščin in se preizkusite v zabavnih kvizih, ugankah in ustvarjalnih izzivih. Za male in velike vedoželjne obiskovalce.

18.00–19.00 Zakladi Zgodovinskih in umetnostnih zbirk, vodeni ogled, prilagojen gibalno oviranim otrokom
Ogled izbranih dvoran in predstavitev znamenitih predmetov Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova. Vodeni ogled je prilagojen gibalno oviranim otrokom in družinam. Prisrčno vabljeni.

19.00–21.00 Sonce, luna in zvezde, delavnica za otroke in družine
Na prijeten poletni večer se bomo družili ob ustvarjanju prav posebnih svetilk, navdahnjenih s podobami naravnih svetlobnih teles, ki jih bomo poiskali v skritih kotičkih Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova. Pridružite se nam kadarkoli med 19. in 21. uro.

22.00–23.00 Izbrane teme Zgodovinskih in umetnostnih zbirk, vodeni ogled
Vodeni ogled po stalnih razstavah Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova. Osredotočili se bomo na znamenite predmete Zgodovinskih in umetnostnih zbirk in poiskali poletno navdahnjene teme. Vljudno vabljeni. 

Prisrčno vabljeni v našo družbo! 

Razstave na ogled

 

 

Prijavite se na e-novice