SI
Maksimilijan SkalarČlovek mnogoterih talentov in vrlin
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
Show menu

Maksimilijan Skalar

Odprtje razstave

Vljudno vas vabimo na odprtje gostujoče razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož Maksimilijan Skalar – človek mnogoterih talentov in vrlin in predstavitev zbornika Goslarstvo na Slovenskem.

Z razstavo obeležujemo 110. obletnico rojstva violinista, pedagoga in goslarja Maksimilijana Skalarja. 

Maksimilijanu Skalarju so lani na ptujskem gradu posvetili tudi Simpozij o goslarstvu na Slovenskem, prvi simpozij na to temo pri nas. Raznolike in zanimive teme o goslarstvu, ki so jih prispevali slovenski strokovnjaki, so objavljene v istoimenskem zborniku, ki ga je založil ptujski muzej, ljubljanski javnosti pa ga bo ob odprtju razstave predstavila urednica Tatjana Štefanič.

Maksimilijan Skalar je v mnogih letih pedagoškega udejstvovanja vzgojil vrsto nadobudnih in v kasnejših letih uspešnih violinistov. Z zagnanostjo in ljubeznijo je v čudoviti svet glasbe uvedel tudi svoje štiri hčere, po Maksimilijanovi glasbeni poti pa stopajo tudi njegovi (pra)vnuki in (pra)vnukinje. Odprtje razstave in predstavitev zbornika bosta tako z glasbenim programom obogatili prav gospe Anja Skalar Blažič in Monika Skalar:
  • B. Bartok: Dui za dve violini: Pesem kresne noči, Slovaška pesem in Ples z blazino
  • F. Kreisler: Lepi rožmarin
Danes odprto
MuzejskaZaprto
MetelkovaZaprto
Grad SnežnikZaprto
Blejski gradZaprto
Ad PirumZaprto
 

 

Prijavite se na e-novice