SI
PovezujeM 2020Tivolski ustvarjalni krog
Show menu

PovezujeM 2020

Počitniške delavnice

Tivolski ustvarjalni krog

V času poletnih počitnic vabimo otroke na program delavnic, ki ga organiziramo muzeji ob parku Tivoli – Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG+), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (MNZS) in Narodna galerija (NG). Na petdnevnih delavnicah bomo vsak dan v drugem muzeju skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino ter odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne in posebne.

Delavnice bodo potekale zadnji teden junija in avgusta:

  • 1. termin: 29. junija–3. julija 2020 (prijave do 15. junija)
  • 2. termin: 24.–28. avgusta 2020 (prijave do 10. avgusta)


Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta. Poleg vstopnine, vodstva, programa in materiala za ustvarjanje cena vključuje tudi kosilo. Malico otroci prinesejo s seboj. Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno.

Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/Tivolski ustvarjalni krog je 120 € na otroka
(za otroke iz iste družine lahko uveljavljate popust). 

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na izobrazevanje@mg-lj.si.

Program

PONEDELJEK
V Narodnem muzeju Slovenije (NMS) se bomo prelevili v detektive preteklosti. Urili se bomo v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici ter izkopane predmete skrbno preučili. Spoznali bomo, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine, ter prisluhnili zgodbam, ki jih skrivajo v sebi. Sprehod skozi arheološko razstavo nam bo razkril marsikatero zanimivost.  Čaka nas cel kup prazgodovinskih nalog – osvojili bomo veščine neandertalca in se preizkusili v izdelavi koščene piščali, upodobili skupinsko jamsko slikarijo, izdelali sulico ter iz gline oblikovali posodo na prazgodovinski način. Manjkalo pa ne bo tudi iger na muzejski zelenici!

TOREK
V Muzeju novejše zgodovine Slovenije (MNZS) se bomo posvetili fotografiji in kot vohuni odkrivali skrivnosti parka Tivoli. Raziskovali bomo igro svetlobe in teme ter ustvarjali in risali sence. Eksperimentirali in razvijali bomo svojo ustvarjalnost v tehnikah risanja in slikanja na svetlobi – izdelovali bomo starograme. Odkrivali bomo, kako so včasih nastale fotografije in ustvarjali fotografije v stari tehniki cianotipije. Vmes pa bomo dogajanje popestrili s starimi otroškimi igrami.

SREDA
V Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC) nas čaka »poletni dan v gozdu«. Najprej se bomo šli potepat v gozdno okolico Gradu Tivoli in Švicarije: tam bomo spoznavali rastlinski in živalski svet Rožnika. Nato bomo nabrali zanimive drevesne liste, ki bodo naše likovno vodilo v nadaljevanju dneva ter tudi prava pravcata matrica za grafično ustvarjanje. V Grafičnem ateljeju bomo z listi odtisnili posebne bombažne vrečke; preverili pa bomo tudi, kako jih spremeniti v živali.

ČETRTEK
V Narodni galeriji (NG) nas čaka gorski sprehod! Malo se bomo sprehodili po domačih gorah. Na srečo se ne bomo preveč upehali, saj bo sprehod bolj kot ne virtualen. Iz oči v oči bomo na slikah spoznali slovenskega očaka in nekaj drugih vrhov, slišali zgodbo o Ajdovski deklici, Zlatorogu in gorskih vilah … Iz različnih naravnih materialov, ki jih bomo nabrali v parku, bomo izdelali edinstvene odtise v glini, jih pobarvali in okrasili.

PETEK
V Moderni galeriji (MG+, Cankarjeva 15) nas čaka eksplozija različnih oblik, barv in materialov – pesek, glina, vosek, razbito steklo, pigmenti, varjeno železo, ulita kovina, vata, pajčevina, barva v razpršilu, ogenj … Kaj vse nam lahko ena sama razstava ponuja? Podali se bomo v raziskovanje umetniške prakse V.S.S.D in Alena Ožbolta, odkrivali različne načine ogledovanja in opazovanja njunih nenavadnih umetniških del, se nasmejali ob igrivih naslovih umetnin ter se sprehodili skozi prostorske slike. Potem se pa bomo tudi sami lotili ustvarjanja z raznovrstnimi materiali, iz katerih bodo nastale pisane prostorske instalacije nenavadnih oblik.

Galerija

Informacije in prijave

Termini

Delavnice bodo potekale zadnji teden junija in avgusta, in sicer od ponedeljka do petka, vsak dan v drugem muzeju:

  • 1. termin: 29. junija–3. julija 2020, 8.00–16.00 (prijave do 15. junija)
  • 2. termin: 24.–28. avgusta 2020, 8.00–16.00 (prijave do 10. avgusta)

Cena

Cena enega počitniškega tedna PovezujeM/Tivolski ustvarjalni krog je 120 € na otroka.
Za otroke iz iste družine lahko uveljavljate popust.

Poleg vstopnine, vodstva, programa in materiala za ustvarjanje cena vključuje tudi kosilo. Malico otroci prinesejo s seboj.
Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta.

Prijave

Prijave sprejemamo do zapolnitve mest na izobrazevanje@mg-lj.si.

Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno. V primeru premajhnega števila prijav si pridržujemo pravico do odpovedi počitniškega tedna.

Pozor

Pridržujemo si pravico do spremembe programa v primeru slabega vremena ali višje sile. Zaradi letošnje epidemije covida-19 bo program sledil smernicam Ministrstva za izobraževanje, šolstvo in šport ter Higienskim priporočilom za izvajanje pouka v osnovni šoli. V primeru nemožnosti varnega izvajanja predvidenega programa zaradi poostrenih razmer v zvezi z epidemijo covida-19 bo počitniški teden odpovedan.
 

 

Prijavite se na e-novice