SI
Žiga Šmit: Steklo skozi zgodovino – kako se je spreminjala njegova sestava
Show menu

Žiga Šmit: Steklo skozi zgodovino – kako se je spreminjala njegova sestava

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«
dr. Žiga Šmit

Steklo skozi zgodovino – kako se je spreminjala njegova sestava

Steklo nas spremlja že od bronaste dobe in je še vedno nepogrešljiv pripomoček v vsakdanjem življenju. Na predavanju bomo spoznali, kako so izdelovali steklo in kako so glede na politične in gospodarske razmere izbirali surovine zanj. Spoznali bomo tudi, kaj nam povedo analize stekla iz slovenskih in sosednjih najdišč in kako lahko podatke o vrsti stekla izkoristimo za datiranje ter za sledenje trgovskim tokovom.

O predavatelju

Prof. dr. Žiga Šmit je po osnovni izobrazbi fizik in s ukvarja s preučevanjem procesov, ki jih v snovi vzbudijo trki z nabitimi delci. Razvil je številne modele za ionizacijo atomov, na praktičnem področju pa se ukvarja z razvojem algoritmov za izračun koncentracij v metodi PIXE, pri kateri vzbujanje rentgenskih žarkov izkoriščamo za kemijsko analizo. Svoje zanimanje za arheologijo in zgodovino je uresničil na področju arheometrije, pri čemer se ukvarja z analizo arheoloških kovin, stekla, mineralov in pigmentov. Njegova bibliografija obsega preko sto člankov v indeksiranih revijah, deluje pa tudi pedagoško in je bil mentor številnim diplomam in štirim doktoratom. Na Fakulteti za matematiko in fiziko je predaval osnove fizike, še vedno pa predava arheometrijo za študente arheologije. 

Ne spreglejte

Mednarodno leto stekla 2022

V okviru Mednarodnega leta stekla, ki ga praznujemo v letu 2022, želimo opozoriti na pomembno vlogo stekla v vsakdanjem življenju ter posebej izpostaviti tehnološki, znanstveni, kulturni in gospodarski pomen tega materiala. Steklo je tudi izjemno pomemben medij v umetnosti in oblikovanju, njegov zgodovinski razvoj pa je pomemben del civilizacijskega napredka in razvoja človeštva.

Vizija mednarodnega leta stekla 2022 je obeležiti preteklost, sedanjost in prihodnost tega izjemnega in spremenljivega materiala. Z vrsto mednarodnih znanstvenih in umetniških dogodkov želi spodbuditi in širiti vedenje o pomenu bogate zgodovine stekla ter poudariti povezave med steklom, umetnostjo in kulturo. 

Več o Mednarodnem letu stekla 2022:

 

 

Prijavite se na e-novice