SI
Milan Bizjak, Matjaž Godec, Karla Kosmač in Boštjan Podlipec: Napredni materiali nove generacije – metalurgija prahov
Show menu

Milan Bizjak, Matjaž Godec, Karla Kosmač in Boštjan Podlipec: Napredni materiali nove generacije – metalurgija prahov

Predavanje
Delci plinsko atomiziranega prahu
Delci plinsko atomiziranega prahu

Metalurgija prahov je znanstvena veda in industrijska dejavnost, ki se ukvarja z izdelavo polizdelkov ali izdelkov iz mešanic kovinskih prahov. Danes so v inženirski praksi od materialov zahtevane lastnosti oziroma kombinacije lastnosti, ki jih s klasičnimi izdelovalnimi postopki ne moremo doseči. Metalurgija prahov ponuja velike možnosti pri načrtovanju sodobnih materialov, s katerimi lahko optimiramo sestavo in ustvarimo mikrostrukturo glede na njihove želene lastnosti.

Predavatelji bodo poleg zgodovine, splošnih pojmov in podatkov predstavili tudi postopke, ki so vključeni v metalurgijo prahov. Poudarek bo na:

  • tehnologiji brizganja kovinskih prahov za izdelavo plastomagnetov na osnovi feritnih materialov in redkih zemelj, ki so sestavni del elektromotorjev ter senzorjev,
  • 3D-tisku kovinskih izdelkov in uporabi 3D-tiska tudi v vesoljski tehnologiji, ki bo omogočila človeštvu polete na Mars.

Prikazan bo tudi uspešen inovativen poslovni model povezave gospodarskega in akademskega sektorja – ustanovitev 3D-laboratorija na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani.

Obvezne predhodne prijave sprejemamo na e-naslov info@nms.si ali tel. 041 751 270.

Predavanje je del spremljevalnega programa razstave 
Ko zapoje kovina. Tisočletja metalurgije na Slovenskem. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice.
 

 

Prijavite se na e-novice