SI
Muzejska premiera: »Slovenci, za zmiraj gre!« Razstava ob 100. obletnici koroškega plebiscitaODPOVEDANO
Show menu

Muzejska premiera: »Slovenci, za zmiraj gre!« Razstava ob 100. obletnici koroškega plebiscita

Premierni vodeni ogled – ODPOVEDANO
Pohojen zeleni zmaj: jugoslovanski plebiscitni plakat, 1920. Avtor: Maksim Gaspari (Zbirka Koroški plebiscit, TE 1, ovoj SI_PAM/1760 : 00001/3.19, Pokrajinski arhiv Maribor)
Muzejska premiera je prvi vodeni ogled razstave, ki poleg klasičnega vodstva po razstavi ponuja tudi možnost poglobljenega pogovora in prijetnega klepeta z organizatorji razstave.
Vodi soavtor razstave dr. Dragan Matić iz Arhiva Republike Slovenije.


Koroški plebiscit je boleče zarezal v zgodovino Slovencev, saj je vsaj na prvi pogled pripeljal do paradoksalnega izida. Ozemlje glasovalne cone A, kjer je bilo 70 % prebivalcev Slovencev, je pripadlo Avstriji: zanjo je namreč glasovalo 59 % volivcev.

Razstava prikazuje celoten tok dogodkov vse od razpada monarhije do koroškega plebiscita 10. 10. 1920. Je prikaz prevratne dobe, časa, ko se zgodovina »zgosti« in posamezne napačne odločitve ali zamujene priložnosti nepovratno vplivajo na usodo množic.

Večina arhivskega gradiva na razstavi je izbrana iz fondov štirih arhivov iz Slovenije, Avstrije in Srbije in bo javnosti na ogled prvič. Razstava je obogatena s fotografijami in muzejskimi predmeti iz slovenskih in avstrijskih javnih muzejev ter zasebnih ustanov.

Dogodek je odpovedan.

Vstopnina po ceniku, za vodstvo ni doplačila.
Obvezne so predhodne prijave na e-naslov renny.rovsnik@nms.si ali po telefonu 051 384 888. Število mest je omejeno. V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Če bo udeležencev več kot 10, vas bomo zaprosili za podatke (ime, priimek, naslov stalnega bivališča in telefonsko številko – na podlagi Odloka o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi v Republiki Sloveniji, Ur. l. RS, št. 92/2020 in 96/2020). 
Ravnajmo odgovorno in preprečimo širjenje covida-19!
 

 

Prijavite se na e-novice