SI
Naprej v preteklostSkupna akcija slovenskih muzejev in galerij
Show menu

Naprej v preteklost

Vse najboljše, #Slovenija


Skupna akcija slovenskih muzejev in galerij v organizaciji Skupnosti muzejev Slovenije in Službe za premično dediščino in muzeje


Za nami je nenavadno leto, ki nas je postavilo pred marsikateri izziv. Slovenski muzeji in galerije so bili primorani večkrat zapreti svoja vrata, vendar so kljub temu uspešno opravljali svoje delo varuha dediščine in svojim obiskovalcem odprli digitalna vrata.

V poletnih mesecih leta 2020 se je rodila ideja o spletni akciji z naslovom Naprej v preteklost, s katero gremo tokrat v tretji krog. Leto 2021 je jubilejno leto. Praznujemo 200. obletnico ustanovitve prvega muzeja na Slovenskem, kar nekaj muzejev praznuje okrogle obletnice delovanja, okroglo leto praznuje tudi naša država. Ravno zato smo se odločili, da bomo letošnjo prvo akcijo tematsko obarvali z zgodovino slovenskega prostora, ki seže dlje nazaj kot 30 let, ko smo razglasili samostojnost.

Tako vas ponovno vabimo, da na spletu in družbenih omrežjih med 22. in 28. marcem 2021 iščete ključnik #naprejvpreteklost, ki se mu tokrat pridružuje še ključnik #Slovenija, in odkrivate bogato dediščino, ki jo hranijo slovenski muzeji in galerije.

Spremljajte nas na Facebooku in Instagramu!

Narodni muzej Slovenije pripravlja

Na družbenih omrežjih Facebook in Instagram bomo vsak dan predvajali kratke video predstavitve najstarejših pridobitev Deželnega muzeja za Kranjsko.
Prvi del razstave Muzej skozi zgodovino: Najstarejše pridobitve Deželnega muzeja za Kranjsko je brezplačno na ogled v vhodni avli Narodnega muzeja Slovenije. Kratek in sežet prikaz pridobitev kaže, da so se področja, ki še danes zaznamujejo delokroge Narodnega muzeja Slovenije, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Slovenskega etnografskega muzeja, izoblikovala že v prvih letih njegovega delovanja. Zbirke so kustosi, bibliotekarji, pedagogi in konservatorji-restavratorji v desetletjih dopolnjevali in izpopolnjevali, preučevali in predstavljali javnosti na temeljih, ki so jih pred dvestotimi leti postavili prvi slovenski muzealci. Danes predstavljajo mozaik delovanja sodobnih nacionalnih muzejev. 
Z odprtjem prvega dela razstave Muzej skozi zgodovino smo slavnostno vstopili v jubilejno leto 200-letnice delovanja muzeja.

Program slovenskih muzejev in galerij

Program (2.59 MB)
 

 

Prijavite se na e-novice