SI
Metalurški dan
Show menu

Metalurški dan

Vstop prost!
Prva oktobrska sobota je posvečena metalurgiji! Celodnevni niz prireditev prinaša poslastice za vse okuse in generacije: od prikazov taljenja železove rude na starodoben način, prikazov umetnostnega kovanja, ulivanja in varjenja pa do delavnic, predavanj, vodenih ogledov razstav in glasbe. Publikacije Narodnega muzeja Slovenije, ki so starejše od 6 mesecev, bodo na voljo z 20-odstotnim popustom. 

Lokacija: Narodni muzej Slovenije na Muzejski
Udeležba na prireditvah v okviru Metalurškega dne je brezplačna, razen na nekaterih delavnicah, pri katerih je to posebej navedeno.

Program

10.00 
Odprtje Metalurškega dne 
Nagovor dekanje Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani prof. dr. Urške Stanković Elesini
Nastop Papirniškega pihalnega orkestra Vevče

Na muzejskem vrtu

PRIKAZI


UMETNOSTNO KOVANJE

Luka Kren, Lustthal Workshop
10.00–15.00  Kovanje živalskih figur, dlet, vejnika, odpiračev
15.00–17.00  Kovanje sekire iz volka v sodelovanju s Timotejem Kruško

Timotej Kruška, Kovaštvo Kruška, s. p. 
10.00–14.00  Prižiganje peči, kovanje manjših predmetov v sodelovanju z Luko Krenom, prekovanje volka v ingot
14.00–15.00  Kovanje sekire iz volka, kovaško varjenje – vstavljanje jeklenega sekalnega roba
Razstava izdelkov

Janez Mir, Umetnostno kovaštvo Mir, s. p.
10.00–17.00  Kovanje skulpture in drobnih izdelkov: žebljev, srčkov, obeskov, podkev idr. (mogoč tudi nakup)
Na predstavitvi se bo mogoče tudi preizkusiti v kovanju.

Christoph Steidl, Zlatarstvo, srebrokovaštvo in restavratorstvo
11.00–13.00  Kovanje čaše
15.00–17.00  Cizeliranje


UMETNOSTNO VARJENJE

Miro Dovč
10.00–17.00  Ustvarjanje izdelkov uporabne umetnosti

Jože Lisac
10.00–17.00  Ustvarjanje podob iz živalskega sveta
10.00–17.00  Razstava varjenih skulptur
Razstavljata Miro Dovč in Jože Lisac

DELAVNICE


UMETNOSTNO VARJENJE

Miro Dovč
10.00–12.00  IZDELAVA STENSKE VARJENE SKULPTURE
Udeleženci bodo pod mentorstvom umetnostnega varilca Mira Dovča izdelali stensko skulpturo s postopkom varjenja MIG/MAG. Za osnovo bodo uporabili kovinski okvir iz jekla dimenzije 30 cm x 65 cm.
Delavnica je primerna za udeležence, starejše od 18 let. Udeleženci ves material in orodje prejmejo na delavnici, izdelek odnesejo domov. Cena delavnice: 15 €. Obvezne prijave na info@nms.si, število mest je omejeno.

Jože Lisac
10.00–14.00  IZDELAVA KOVINSKE VRTNICE
Delavnica obsega dva sklopa. V uvodnem delu se bodo udeleženci seznanili s tehnologijo varjenja s postopkom MAG in se tudi preizkusili v varjenju (približno uro in pol). V drugem delu bodo izdelali kovinsko vrtnico. Pri izdelavi sestavnih delov vrtnice bodo uporabili različne postopke oblikovanja kovin. S postopkom varjenja MAG jih bodo zvarili v vrtnico, ki jo bodo tudi površinsko zaščitili (približno dve uri in pol).
Delavnica je primerna za udeležence, starejše od 18 let. Udeleženci ves material in orodje prejmejo na delavnici, izdelek odnesejo domov. Cena delavnice: 15 €. Obvezne prijave na info@nms.si, število mest je omejeno.


UMETNOSTNO ULIVANJE

Mitja PetričOddelek za materiale in metalurgijo, Naravoslovnotehniška fakulteta UL
11.00–12.00, 13.00–14.00, 15.00–16.00  IZDELAVA ULITKA IZ ALUMINIJEVE ZLITINE
Udeleženci delavnice bodo z enostavno tehnologijo litja v peščene forme izdelovali ulitke. Postopek dela: izbira modela, formanje s peščeno mešanico, sklapljanje forme ter litje staljene aluminijeve zlitine v tako pripravljeno formo. Po strditvi ulitka bodo formo porušili, izvzeli ulitek, odrezali ulivni sistem ter ulitek z brušenjem obdelali do konca.
Delavnica je primerna tudi za družine z otroki, starejšimi od 10 let (v spremstvu staršev). Udeleženci ves material in orodje prejmejo na delavnici, izdelek odnesejo domov. Cena delavnice: 15 € za osebo. Obvezne prijave na info@nms.si, število mest je omejeno.


V muzeju

10.00–12.00, pedagoška soba
ŽELEZNODOBNI TOREVTI, delavnica za otroke
Ali bi imeli cvetočo kariero kot železnodobni torevti? Je bilo težko okrasiti vaško situlo? Preizkusili se bomo v odtiskovanju in graviranju v kovino. Na razstavi Železnodobne zgodbe s stičišča svetov bomo spoznali življenje in delo železnodobnih ljudi. Za spomin si bomo izdelali kar novodobno žvenkljačo, ki bo zapela, ko bo zapihal veter.
Primerno za otroke od 6. do 12. leta. Cena delavnice: 5,5 € za otroka. Predhodne prijave niso potrebne.

11.00–12.00, muzejski atrij
Prof. dr. Peter Fajfar (Oddelek za materiale in metalurgijo, Naravoslovnotehniška fakulteta UL), dr. Tomaž Lazar (Narodni muzej Slovenije): ORIGINAL ALI PONAREDEK? JEDKANI OKLEP IZ NARODNEGA MUZEJA SLOVENIJE, predavanje
Oklep N 17776 se zaradi bogatega jedkanega okrasja uvršča med najbolj znane eksponate v muzejski »orožarni«. Toda oklep v sedanji obliki ni pristna celota – kako je pravzaprav nastal oziroma od kod izvirajo posamezni sklopi garniture, bosta predavatelja pojasnila na podlagi nedavno izvedenih izčrpnih preiskav in metalurških analiz.
Brezplačno.

12.00–13.00, muzejski atrij
OGLED DEPOJSKEGA GRADIVA
Obiskovalci si bodo lahko ogledali predmete iz depoja zbirk kovine in orožja, ki jih imajo sicer le redko priložnost spoznati. Kustosa Narodnega muzeja Slovenije dr. Gašper Oitzl in dr. Tomaž Lazar bosta podrobneje predstavila zanimive umetnoobrtne izdelke iz različnih kovin ter izbor orodja in hladnega orožja od srednjega veka do 19. stoletja.
Brezplačno.

14.00–15.00, muzejski atrij
Dr. Gašper Oitzl (Narodni muzej Slovenije): OBRTNA ZBIRKA KOVINE V NARODNEM MUZEJU SLOVENIJE IN ŽELEZARSTVO NA KRANJSKEM V PRVI POLOVICI 19. STOLETJA, predavanje
Na predavanju bomo javnosti predstavili slabo poznan del zbirke kovine, ki jo hrani Oddelek za zgodovino in uporabno umetnost Narodnega muzeja Slovenije. Gre za vzorčne izdelke kranjskih kovaških obrtnih delavnic in železarskih obratov iz prve polovice 19. stoletja, ki so bili predhodniku Narodnega muzeja Slovenije, Kranjskemu deželnemu muzeju, podarjeni pred skoraj dvesto leti. Kljub temu je bila večina predmetov širši javnosti dolgo časa nepoznana, saj so se šele pred kratkim začele intenzivne raziskave njihovega historiata. Te so dale zanimive rezultate, obenem pa nudijo dober vpogled v stanje železarstva na Kranjskem v tem obdobju.
Brezplačno.

12.00–13.00, stalna razstava
dr. Boštjan Laharnar (Narodni muzej Slovenije): OD ZLATEGA DO ŽELEZNEGA RODU. O NAJSTAREJŠI METALURGIJI NA SLOVENSKEM, vodeni ogled
Udeležili se bomo vodstva po prazgodovinskem delu razstave Zgodbe s stičišča svetov s poudarkom na razvoju najstarejše metalurgije v naših krajih, ki obsega tisočleten razvoj znanj odkrivanja, prepoznavanja, obdelovanja in uporabe kovin. Pogovarjali se bomo o livarjih bakra s kolišč Ljubljanskega barja, mojstrovinah bronastodobnih kovinarjev in veščinah železnodobnih železarjev.
Brezplačno.

14.00-16.00, pedagoška soba
V MAGIČNEM SVETU KELTOV, delavnica za otroke
Keltska kultura in umetnost navdušujeta in navdihujeta še dandanes. Na razstavi bomo spoznali navade in verovanja keltskih bojevnikov in njihovih družin. Za srečo bomo na posvetilne ploščice napisali svoje želje, ki jih bomo tako kot Kelti lahko obesili na drevo ali pa jih z magnetom pritrdili kar na domač hladilnik. Iz bogatega nabora keltskih podob bomo izbrali in si izdelali čisto svojo prijazno keltsko pošast, ki nas bo spremljala in varovala v vsakdanjem življenju.
Primerno za otroke od 6. do 12. leta. Cena delavnice: 5,5 € za otroka. Predhodne prijave niso potrebne.

15.00–16.00, stalna razstava
dr. Tomaž Nabergoj (Narodni muzej Slovenije): PREOBRAZBE SNOVI IN STVARI. O UPORABNI IN SIMBOLNI VREDNOSTI KOVINSKIH PREDMETOV V SREDNJEM VEKU, vodeni ogled
V srednjeveškem delu arheološke razstave Zgodbe s stičišča svetov si bomo ogledali predmete, ki so jih iz različnih kovin izdelovali in uporabljali v srednjem veku, od nakita, orožja in bojne opreme do obrtnega in poljedelskega orodja. Nekateri so poleg uporabne imeli še simbolno vrednost in statusni pomen. A tudi na videz manj dragoceni, bolj vsakdanji in drobni predmeti, kot so deli noše ali okovi, ključi in kresila, nam lahko osvetlijo življenje takratnih ljudi in odnos, ki so ga imeli do snovi in stvari.
Brezplačno.


Ne spreglejte tudi novega virtualnega doživetja na razstavi Zgodbe iz davnine, kjer med drugim lahko obiščete kovačijo v železnodobnem gradišču Ulaka in si ogledate kovaško orodje, ognjišče in talilnico.


Odpovedana sta prikaza


V primeru slabega vremena bomo program ustrezno prilagodili.

Galerija

 

 

Prijavite se na e-novice