SI
Miran Pflaum: Kopije take in drugačne. Beseda o muzejski kopistiki
Show menu

Miran Pflaum: Kopije take in drugačne. Beseda o muzejski kopistiki

Predavanje

Kopistika je ena od temeljnih veščin, nujnih za kakovostno muzejsko konserviranje-restavriranje. Z njo javnosti pojasnimo in predstavimo delno ohranjeno ali močno poškodovano gradivo. S kopijami nadomestimo originale, kadar pogoji razstavljanja ne zadostijo kriterijem, ki jih zahtevamo za originalne predmete. Kopije muzejskih predmetov omogočajo čutno izkušnjo, ki jo danes pogosto vključujemo v razstave; v muzejski delavnici narejene kopije omogočajo izdelavo replik za potrebe muzejske trgovine … Predavatelj bo predstavil osnovne terminološke pojme in primere izdelave najrazličnejših muzejskih kopij.

O predavatelju
Akademski kipar, muzejski svetnik mag. Miran Pflaum v muzejski konservatorsko-restavratorski stroki deluje že skoraj tri desetletja. Dela pretežno z arheološkim gradivom, največ s keramiko in gradivom iz kamna. Vodil je obsežne konservatorsko-restavratorske projekte obnove preko 220 antičnih kamnitih spomenikov lapidarija Narodnega muzeja Slovenije, 6 emonskih mozaikov ter staroegipčanske krste in mumije svečenika A-Keswy-te. Kot avtor, soavtor ali oblikovalec je podpisan pod vrsto muzejskih razstav. Vseskozi pa se teoretično in v praksi veliko ukvarja tudi z muzejsko kopistiko in razvijanjem novih pristopov v njej.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave V dobrih rokah. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.

Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja. 
 

 

Prijavite se na e-novice