SI
Svetovni dan secesije
Show menu

Svetovni dan secesije

Prireditve so del programa, ki obeležuje svetovni dan art nouveauja – nove umetnosti (10. junij) in 20. obletnico mednarodne mreže Réseau Art Nouveau Network. Njene ključne naloge so preučevanje, varovanje in vrednotenje art nouveauja, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje zaznamovala meščansko družbo na vseh umetnostnih področjih od arhitekture, slikarstva, kiparstva in umetne obrti do gledališča in glasbe.

Program v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova

11.00  Projekcija filma IZBRANA POGLAVJA IZ 20. STOLETJA: WALL STREET NA MIKLOŠIČEVI 
Film prikaže bančništvo v drugi polovici 19. stoletja in 20. stoletju. Predstavljene so: Mestna hranilnica na Čopovi, Kmetska posojilnica ljubljanske okolice na Ajdovščini, Ljudska posojilnica na Miklošičevi, palača Vzajemne posojilnice – Vzajemno podporno društvo, Ljubljanska kreditna banka, Zadružno gospodarska banka na Miklošičevi, Trgovska banka na Dunajski, Obrtna banka na Kongresnem trgu, Agrarna in Državna hipotekarna banka. Gradivo sta prispevala arhiv TV Slovenija in Numizmatični kabinet Narodnega muzeja Slovenije.
Marko Radmilovič, SLO, 2000, 16', koprodukcija TVS in Kino Svečina. 
Brezplačno.

11.00 Družinska delavnica BARVITE SVETILKE Secesijske stavbe, slike in ostali predmeti so okrašeni z rastlinskimi in živalskimi motivi, pogosto tudi z ženskimi figurami, značilno je tudi kombiniranje različnih materialov in barv. Pridružite se nam na ustvarjalnici, kjer bomo iz enostavnih materialov izdelali lučke, okrašene z raznolikimi in raznobarvnimi secesijskimi motivi.  Delavnica poteka v sodelovanju z arhitektom in likovnim pedagogom Andrejem Erjavcem.
Primerno za otroke od 5. leta starosti. Informacije in prijave: arheozabava@nms.si ali 051 384 888. 
Brezplačno.

11.30 Vodstvo po stalni razstavi z osrednjim poudarkom na secesijskih predmetih Po rušilnem potresu leta 1895 so v Ljubljani zgradili mnogo secesijskih stavb, v tem slogu je nastajala tudi stanovanjska oprema. Slog zaznamujejo predvsem organski, pogosto rastlinski elementi in zavite linije. Kako se vplivi in zgledi dunajskih vzorov kažejo na stanovanjski opremi na ozemlju današnje Slovenije? Seznanili se bomo z ljubljansko tovarno pohištva Mathian, notranjo opremo, ki jo je oblikoval Jože Plečnik, in keramiko v secesijskem slogu. 
Vodi dr. Zora Žbontar. 
Brezplačno.

Svetovni dan art nouveauja – nove umetnosti

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja – nove umetnosti, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje spremenila podobo mest v Evropi in tudi zunaj nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah.

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine. Program je objavljen na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

Danes je v Réseau Art Nouveau Network (RANN) povezanih že 22 evropskih mest z bogato dediščino art nouveauja, mreža pa je od leta 2014 vpisana na seznam kulturnih poti Sveta Evrope.   Leta 2018 so se ljubljanske ustanove (Mestna občina Ljubljana, Mestni muzej Ljubljana, Narodni muzej Slovenije, Narodna galerija, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Oddelek za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Urbanistični inštitut RS in Zavod za varstvo kulturne dediščine, OE Ljubljana) povezale v lokalno mrežo Art nouveau Ljubljana, zato da bi skupaj in v skladu s svojimi pristojnostmi sodelovale pri delovanju mednarodne mreže RANN in izvajale njene ključne naloge na lokalni ravni.    V letu 2019 praznuje mreža RANN dvajsetletnico svojega obstoja, 10. junija pa svetovni dan art nouveauja. Ob tej priložnosti bo Art nouveau Ljubljana pripravila vrsto aktivnosti, s katerimi bo pomagala v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine. 

Preberite tudi

 

 

Prijavite se na e-novice