SI
Mednarodni muzejski dan 2019
Show menu

Mednarodni muzejski dan 2019

Dan odprtih vrat

Mednarodni dan muzejev praznujejo v več kot 44.000 muzejskih institucijah v več kot 158 državah sveta. Prisrčno vas vabimo v našo družbo v soboto, 18. maja. 2019, ko bo vstop na lokaciji Muzejska in Metelkova prost, številne publikacije pa bodo naprodaj s popustom.

Program

Muzejska

 • 10.00–18.00 Živa odkriva …, nagradna pustolovščina za družine. Poiščite najznamenitejše muzejske predmete in sodelujte v žrebanju za prikupno knjižno nagrado. Pridružite se kadar koli!
 • 10.00–18.00 Živini kotički, samostojno raziskovanje.
 • 13.00 Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, vodeni ogled.
 • 14.00–16.00 Preteklost na dotik: Antični modni trendi – preobleci se v Rimljana. Prikaz oblačenja rimske toge in drugih rimskodobnih oblačil. Trajanje programa: 15 minut, program je primeren za vse generacije. Pridružite se kadar koli.

Metelkova

 • 10.00–18.00 Živa odkriva … nagradna pustolovščina za družine. Poiščite najznamenitejše muzejske predmete in sodelujte v žrebanju za prikupno knjižno nagrado. Pridružite se kadar koli!  
 • 10.00–12.00 Preteklost na dotik: Bleščeča viteška oprava. Pomerjanje replik viteške opreme – potežkali bomo meč, oblekli verižno srajco ter si na glavo poveznili čelado. Pridružite se kadar koli. 
 • 10.00–13.00 Muzejski mobile, delavnica za družine.  Si predstavljaš muzejske predmete v gibanju? Izberi nekaj najljubših in jih pripravi do premikanja! Le kako se zibajo meči, niha pohištvo in se vrtijo glasbila? Delavnica je primerna za otroke od 5. leta dalje. Pridružite se kadar koli!
 • 10.00–13.00 Sabljaški trening za male in velike. Preizkusili se bomo v sabljanju, se spoznali z nekaj osnovnimi koraki napada in obrambe, na koncu pa priredili pravo tekmovanje. Program je primeren za vse generacije, pridružite se nam kadar koli. 
 • 16.00 Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije – Metelkova, vodeni ogled.

Muzejska ploščad Metelkova

 • 11.30 Odprtje razstave Muzeji kot kulturna dediščina: Prihodnost tradicije. Skupna razstava državnih muzejev Slovenije in ICOM Slovenija.
 • FORUM-sko potovanje na muzejski ploščadi Delavnice za vse generacije povezujejo štiri muzeje na Metelkovi. Potovanje bo potekalo od muzeja do muzeja, na vsaki postaji bomo ustvarjali, skozi igro raziskovali, se zabavali in med tem odgovorili na nagradno vprašanje. Izžrebne čakajo muzejske nagrade.
  Postaje:
  ● +MSUM, V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova  bomo skupaj izdelali slikovni zemljevid sveta in skozi igro raziskovali svet sodobne umetnosti.
  ● NMS, V Narodnem muzeju Slovenije  si bomo nadeli viteško opremo, se sabljali in izdelali muzejski mobile.
  ● SEM, V Slovenskem etnografskem muzeju bomo lončarili, tkali in spoznali strašno sibirsko zver.
  ● V Slovenski kinoteki se bomo seznanili z različnimi velikostmi filmskega traku in od 13.ure naprej ste vabljeni na Dan domačega filma na Miklošičevo 28.      

Informacije in najava obiska

Vstop prost
 

 

Prijavite se na e-novice