SI
Tilen Genov: Delfini ob slovenski obaliRaziskovanje, varstvo in presenetljiva spoznanja
Show menu

Tilen Genov: Delfini ob slovenski obali

Predavanje

Delfini ob slovenski obali: raziskovanje, varstvo in presenetljiva spoznanja

Delfini so zelo drugačni od nas, a so nam vendarle v marsičem zelo podobni. Čeprav na prvi pogled spominjajo na ribe, so bolj sorodni ljudem kot ribam. Ta inteligentna bitja so pomemben del morskih ekosistemov, a do pred kratkim sploh nismo vedeli, da jih imamo tudi v Sloveniji, pred lastnim pragom.

Predavatelj bo predstavil življenje delfinov ob slovenski obali, grožnje, s katerimi se soočajo, ter nekatera zanimiva in nepričakovana spoznanja. Izvedeli bomo, kako je popolnoma neznana populacija delfinov postala ena izmed najbolje preučenih v vsem Sredozemlju ter zakaj jo je vredno varovati.

O predavatelju

Tilen Genov je morski biolog, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem morskih sesalcev in varstvom morja. Je ustanovitelj in predsednik društva Morigenos – slovenskega društva za morske sesalce, asistent na Oddelku za biodiverziteto Univerze na Primorskem ter doktorski študent na Univerzi St Andrews v Veliki Britaniji. Z raziskovanjem morskih sesalcev se ukvarja več kot dvajset let, preučeval pa jih je med drugim v Sredozemskem, Rdečem, Arabskem in Severnem morju ter v Atlantskem in Indijskem oceanu. Njegova področja dela so predvsem preučevanje velikosti in dinamike populacij kitov in delfinov, prostorsko modeliranje, analize socialne strukture ter vplivi človeških dejavnosti na morske sesalce. Je slovenski predstavnik v Evropskem združenju za kite in delfine ter član različnih delovnih teles, kot je npr. Skupina strokovnjakov za kite pri Mednarodni zvezi za varstvo narave (IUCN Cetacean Specialist Group).

Udeležba na predavanju je brezplačna.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Izginjajoči svet – ohranimo naše morje.
Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na tej povezavi.
 

 

Prijavite se na e-novice