SI
Peter Turk, Situlska umetnost: podobe življenja in mitaMuzejski abonma: vsebine za izbirčne
Show menu

Peter Turk, Situlska umetnost: podobe življenja in mita

Muzejski abonma: vsebine za izbirčne
Arheološki abonma
Predavanje
Situla z Vač, prva polovica 5. stoletja pr. n. št.
Plašč situle z Vač (risba: Ida Murgelj)

Ali vas zanimajo zgodovina, arheologija in umetnostna zgodovina? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2022/2023. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov! 

Nova vsebina za izbirčne iz serije Arheološki abonma bo na sporedu v četrtek, 18. maja 2023, od 15.30 do 17. ure, v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski 1 v Ljubljani:

Dr. Peter Turk, Situlska umetnost: podobe življenja in mita

Predavatelj bo predstavil historično ozadje situlske umetnosti kot regionalnega odraza sredozemskega orientalizirajočega sloga, ki se je v 8. in 7. stoletju razširil najprej v grškem in etruščanskem svetu, malo pozneje pa tudi na območju Slovenije z okolico. Predstavil bo različne motivne sklope, od slavnostnih procesij, simpozijskih banketov, preko tekmovalnih dvobojev, ljubezenskih prizorov, mitske tematike, pa do živalskih motivov. Na izbranih primerih dobro ohranjenih in kompleksnih sosledij prizorov bo pokazal, da gre pri situlski umetnosti za slikovne zapise, za »stripovsko« upodobitev izbranih dogodkov v biografijah slavljenih in heroiziranih veljakov. Prizori situlske umetnosti, kakršni so tisti na situlah z Vač, Magdalenske gore in iz Novega mesta, so torej zapisi o pomembnih poglavarjih iz 5. stoletja pr. n. št., so kodificirana obeležja njihovih slavnih dejanjih in so obenem kot grobni pridatki legitimacija njihove vladavine.


Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za izbirčne:

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po stalnih razstavah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

Muzejska predavanja

Katarina Katja Predovnik: Gutenwerdova soseščina

 

 

Prijavite se na e-novice