SI
Miha Mlinar: Arheologija Breginjskega kota in najdba »limoškega« križanega iz Breginja
Show menu

Miha Mlinar: Arheologija Breginjskega kota in najdba »limoškega« križanega iz Breginja

Predavanje

"Kristus Kralj« iz Breginja
Miha Mlinar

Breginjski kot, samosvojo pokrajino na skrajnem zahodu Slovenije, smo poznali predvsem po naravnih lepotah in izjemni stavbni dediščini, ki odseva značilnosti beneškoslovenskega prostora. 

Čeprav je bilo še pred dvema desetletjema arheoloških najdišč v Kotu le za vzorec, so nove najdbe pokazale, da je ta prostor igral pomembno vlogo tudi v arheoloških obdobjih, tako v prazgodovini kot rimski dobi in srednjemu veku. S srednjim vekom nas povezuje tudi redka najdba bronastega »Kristusa Kralja« iz Breginja, lokalna izvedba limoških križanih s konca 13. stoletja.  

O predavatelju

Miha Mlinar je arheolog, muzejski svetnik v Tolminskem muzeju v Tolminu. Strokovno se ukvarja predvsem s problematiko železne dobe jugovzhodnega alpskega prostora, ob muzejskem delu pa je več kot dve desetletji aktiven tudi na terenu kot vodja arheoloških raziskav na pomembnejših najdiščih v Posočju (Most na Soči, Kobarid, Bovec, Tolmin, Volče, Srpenica, Jerovca, Čadrg, Gradec pri Krnu …). Je (so)avtor več kot 20 arheoloških razstav, številnih znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov ter idejni vodja in avtor kulturnozgodovinske poti Čez Most po modrost po Mostu na Soči. Je član Slovenskega arheološkega društva in Slovenskega muzejskega društva ter aktivno sodeluje z različnimi znanstvenimi ustanovami doma in v tujini.

Udeležba na predavanju je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja. 
Število mest je omejeno. Obvezne so predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si ali po telefonu 051 384 888 (od ponedeljka do petka od 9 do 15. ure). V muzeju je obvezna uporaba zaščitnih mask.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Kristus Kralj. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na strani razstave.
 

 

Prijavite se na e-novice