SI
Ta veseli dan kulture 2022
Show menu

Ta veseli dan kulture 2022

Dan odprtih vrat

Vabimo vas, da Ta veseli dan kulture preživite v naši družbi. Uživajte v brezplačnem ogledu razstav, raziskujte z Živo iz muzeja in pobrskajte po muzejski trgovini: morda najdete ravno pravšnje darilo zase ali za svoje bližnje.

Program

Narodni muzej Slovenije, Muzejska 1

 • 10.00–18.00 Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno rabo
  Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.

 • 10.00–18.00 Živini kotički, interaktivni muzej za najmlajše
  Vstopite v igrive kotičke muzeja, kjer je vse mini in vse dovoljeno. Tipanje, poslušanje, ustvarjanje in raziskovanje. Za male malčke, malo večje in tiste, ki otroka v sebi še vedno negujemo. Živini kotički so interpretativni deli razstav, ki muzejske pripovedi predstavljajo prilagojeno mlajšim in družinam. Omogočajo samostojen ogled in odkrivanje in so sestavni del naših stalnih in občasnih razstav.

 • 11.00–12.30 Odvij povoje in odkrij večnost, doživljajsko-ustvarjalna delavnica, cena 5,5 €
  Življenje starih Egipčanov že stoletja buri človeško domišljijo. Pridruži se nam na potovanju po reki Nil, kjer bomo sodelovali pri gradnji piramid ter napisali sporočilo v hieroglifih. Te zanima, katera božanstva te lahko ubranijo težav na poti, ali pa bi rad spoznal skrivnosti večnosti in nesmrtnosti? Vse to lahko doživiš na staroegipčanski delavnici. Mumija Akesuita te že nestrpno pričakuje!

 • 15.00 Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, vodeni ogled najpomembnejših predmetov na stalnih arheoloških razstavah Narodnega muzeja Slovenije.

 • 17:00  Najstarejši glasbeni inštrument na svetu in drugi zakladi Narodnega muzeja Slovenije, spletno vodenje  angleškem jeziku
  Na spletu bomo spremljali vodnico Matejo Kregar Gliha: predstavila bo največje dragocenosti, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije. Pridružite se ji pri odkrivanju izjemne preteklosti tega prostora! 
  Vodenje bo v angleškem jeziku. Trajanje: 45 minut. Brezplačno, napitnina dobrodošla. Obvezne prijave na Heygo.

Narodni muzej Slovenije – Metelkova, Maistrova 1

 • 10.00–18.00 Živa odkriva …, raziskovalni listi za samostojno rabo
  Živa je radovedna deklica, ki ima čarobno moč. Ko se v muzeju dotakne starih predmetov, lahko odpotuje v preteklost. Živa je pripravila iskalni izziv, ki bo potepanje po razstavah spremenil v raziskovalno dogodivščino! Poiščite predmete v muzeju in rešite izzive.

 • 11.00–12.30 Vitezi na pohodu!, doživljajsko-ustvarjalna delavnica, cena 5,5 €
  Brez vitezov v sijočih oklepih si srednjega veka sploh ne znamo predstavljati. V Narodnem muzeju Slovenije hranimo zanimivo srednjeveško gradivo. Ob ogledu pravega viteškega orožja in oklepa bomo spoznali, kdo so bili vitezi ter kako sta potekala urjenje in obred povitezitve. Mar so bili možje v železu resnično zasanjani poeti, kot pravijo legende, ali predvsem surovi bojevniki, kot kažejo orožje in kronike? O tem in še več na delavnici, na kateri bomo delali s pravo viteško opremo, potežkali meč, si nadeli čelado in se naučili osnov srednjeveškega mečevanja. 

 • 16.00 Dragocenosti Narodnega muzeja Slovenije, vodeni ogled najpomembnejših predmetov na stalni razstavi Zgodovinske in umetnostne zbirke.

Depoji državnih muzejev v Pivki (Park vojaške zgodovine Pivka)

 • Med 10. in 16. uro bo v Depojih državnih muzejev v Pivki z vami muzejski vodnik Enej Šuštar.

 • 11.00 in 14. 00 Vodena ogleda muzejskih zbirk s kustosi. Vodijo mag. Jože Podpečnik (Narodni muzej Slovenije),  dr. Orest Jarh (Tehnični muzej Slovenije) in Irena Uršič (Muzej Novejše zgodovine Slovenije).

  Dostop in vstopnina ...

Razstave na ogled


Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook in Instagram ter na YouTube kanalu Narodnega muzeja Slovenije.
 

 

Prijavite se na e-novice