SI
Vodna pozlataDelavnica ob razstavi Zlata sled
Show menu

Vodna pozlata

Delavnica

Na delavnici boste pridobili teoretično in praktično znanje o vodni pozlati

Vodna pozlata je dekorativna tehnika, poznana že v starem Egiptu. Zlate lističe so stari mojstri polagali na omočeno glineno osnovo, imenovano poliment, ki je izboljšala barvo, odbojnost in trajnost zlate površine – lastnosti, zaradi katerih so zlato povezovali tudi z lepoto in bogastvom v kulturah po svetu. Ta dekorativna tehnika je postala izjemno priljubljena v tabelnemu slikarstvu 13. in 14. stoletja, v uporabi pa je ostala do modernejših slikarjev, kot je Gustav Klimt, in vse do danes. 

Na delavnici boste pridobili teoretično in praktično znanje o vodni pozlati. Skozi izdelavo pozlačene lesene deske se bomo poleg starodavne tehnike vodne pozlate seznanili tudi z različnimi dekorativnimi tehnikami polihromirane lesene plastike, ki plemenitijo zlato površino, kot so: pastiglia, graviranje, punciranje in estofado. Vsak si bo lahko izbral motiv po lastni želji, na voljo pa bodo tudi primeri, da bo izbira lažja.

Delavnico bo vodila Ana Sterle.

Delavnica bo potekala v Narodnem muzeju Slovenije (Muzejska ulica 1) in v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova (Maistrova ulica 1, vhod s ploščadi Muzejske četrti).

Cena: 120 EUR
Znižana cena (dijaki, študenti, upokojenci, brezposelni): 100 EUR

Udeležba je omejena, prijave zbiramo na naslov andreja.breznik@nms.si do zapolnitve prostih mest oziroma do 9. 8. 2022. V primeru manjšega števila udeležencev si pridružujemo pravico do spremembe programa. Dodatne informacije tudi na 01 241 44 18.

 

Delavnica poteka ob razstavi Zlata sled

 

 

Prijavite se na e-novice