SI
Egiptologija in SlovenciMednarodna egiptološka konferenca
Show menu

Egiptologija in Slovenci

Mednarodna egiptološka konferenca ob 200. obletnici Champollionovega razvozlanja hieroglifov in 100. obletnici Carterjevega odkritja Tutankamonove grobnice

Detajl zgodnjeptolemajskega sarkofaga svečenika Nešutefnuta iz zbirke Antona Lavrina, ki ga danes hrani Egipčansko-orientalska zbirka Umetnostnozgodovinskega muzeja na Dunaju (foto: Jan Ciglenečki)
Fragment Merimosejevega sarkofaga iz 18. dinastije, nekoč del egiptološke zbirke na dvorcu Jelšingrad (foto: Narodni muzej v Pragi)
V počastitev 200. obletnice Champollionovega razvozlanja hieroglifov in 100. obletnice Carterjevega odkritja Tutankamonove grobnice bo 1. in 2. decembra 2022 v atriju Narodnega muzeja Slovenije na Muzejski ulici v Ljubljani potekala mednarodna egiptološka konferenca z naslovom Egiptologija in Slovenci, na kateri bodo sodelovali številni domači in tuji strokovnjaki.

Prvi dan konference bo posvečen faraonskemu obdobju. Predavatelji bodo spregovorili o avstro-ogrskih konzulih slovenskega porekla, ki so sredi 19. stoletja delovali v Egiptu in se posvečali zbiranju starin. Ostanki njihovih zbirk so danes jedro egiptoloških zbirk v slovenskih muzejih. Drugi prispevki bodo predstavili delo naših rojakov na področju egiptologije v 20. in 21. stoletju.

Drugi dan 
konference bo posvečen slovenskim odpravam, ki so raziskovale in dokumentirale dediščino krščanskega Egipta. Predstavljena bo tudi zbirka koptskih tkanin, ki jo hrani Narodni muzej Slovenije.

Program konference

Konferenco organizirata Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani in Inštitut za študije meništva in kontemplativne znanosti v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije.

Organizacijski odbor: Jan Ciglenečki, Lucija Čakš Orač, Blaž Zabel, Žiga Smolič, Maja Ferfolja.

Vstopnina: 7 evrov (posamičen dan), 10 evrov (oba dneva). Za študente in dijake je vstop brezplačen.
Predhodna prijava ni potrebna.

Egiptološka ekskurzija po Sloveniji

Konferenca se bo v soboto, 3. decembra 2022, sklenila z egiptološko ekskurzijo po Sloveniji. Dopoldne si bomo ogledali znamenita sarkofaga iz obdobja Starega kraljestva (4. in 5. dinastija), ki ju je iz Gize pripeljal konzul Anton Lavrin in sta danes na pokopališču v Vipavi. Okoli poldneva se bomo vrnili v Ljubljano in obiskali egipčansko zbirko Narodnega muzeja Slovenije. V popoldanskih urah si bomo ogledali še orientalistični dvorec Jelšingrad v Šmarju pri Jelšah, kjer se je sredi 19. stoletja nahajala bogata zbirka predmetov iz starega Egipta in Mezopotamije. Slavnostni zaključek konference s predavanjem, koncertom orientalske glasbe in recitalom Aškerčeve orientalistične poezije bo v Kulturnem domu Šmarje pri Jelšah. 

Prijave za ekskurzijo zbiramo na elektronskem naslovu Inštituta za študije meništva in kontemplativne znanosti: institutsmkz@gmail.com.
Število mest je omejeno. Cena ekskurzije je 50 evrov.

Program ekskurzije in dodatne informacije:

 

 

Prijavite se na e-novice