SI
Mateja Kos, Tanja Pak: Steklo skozi oči kustosinje in umetnice
Show menu

Mateja Kos, Tanja Pak: Steklo skozi oči kustosinje in umetnice

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«

V okviru Mednarodnega leta stekla, ki ga praznujemo leta 2022, želimo poudariti pomembno vlogo stekla ne samo v današnjem življenju, ampak tudi kot del dediščine in zgodovine človeštva. Že od začetka je bilo steklo tako uporaben predmet kot enako pomemben medij v umetnosti; njegov zgodovinski razvoj je nedeljiv del napredka in razvoja človeštva. 

Predavanje bo sestavljeno iz dveh med seboj povezanih delov: ddr. Mateja Kos bo predstavila nekatere najpomembnejše točke razvoja oblikovanja stekla od srednjega veka do danes in jih povezala v zgodovinski lok, s poudarkom na dosežkih steklarstva na ozemlju današnje Slovenije. Tanja Pak pa bo spregovorila o svojem umetniškem in oblikovalskem delu. 

»Moje delo govori o dihanju. Vdih, izdih, in ves čas in prostor med njima. Tišina in kontemplacija, razhajanje in poslavljanje, hrepenenje in najdenje, ter ponovna združitev v tiho spokojnost. V skoraj dematerializirano snov skušam ujeti občutke in esenco misli, sanje in hrepenenja, nenehno iščoč širino in tišino v neizmernosti dejanskih pokrajin, ki zrcalijo tiste znotraj mojega zavedanja.« 
– Tanja Pak

O predavateljicah

Ddr. Mateja Kos
Tanja Pak

Ddr. Mateja Kos je muzejska svetnica v Narodnem muzeju Slovenije, njeno področje dela sta zlasti  steklo in keramika. Med letoma 2009 in 2020 je predavala Zgodovino uporabne umetnosti in Izbrana poglavja iz sodobnega oblikovanja na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske Fakultete Univerze v Mariboru, kjer še vedno predava muzeologijo. S področja zgodovine oblikovanja stekla (in keramike) je pripravila vrsto razstav in publikacij. 

Tanja Pak je magistrirala na Royal College of Art v Londonu leta 1996, potem ko je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani. Tu od leta 2009 vodi smer Steklo in keramika, ki jo je tudi pomagala vzpostaviti. Leta 2014 je bila izvoljena v redno profesorico. Ustvarjalno se posveča kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. Razstavlja po vsem svetu in predava na mednarodnih konferencah oblikovanja ter umetnosti v steklu. Njena dela so objavljena v mednarodnih publikacijah in so del javnih in zasebnih zbirk. Ustvarja v svojem studiu v Ljubljani.

Predavanje bo v torek, 6. decembra 2022, ob 16.30 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova. Vstop je prost.

Ne spreglejte

Mednarodno leto stekla 2022

V okviru Mednarodnega leta stekla, ki ga praznujemo v letu 2022, želimo opozoriti na pomembno vlogo stekla v vsakdanjem življenju ter posebej izpostaviti tehnološki, znanstveni, kulturni in gospodarski pomen tega materiala. Steklo je tudi izjemno pomemben medij v umetnosti in oblikovanju, njegov zgodovinski razvoj pa je pomemben del civilizacijskega napredka in razvoja človeštva.

Vizija mednarodnega leta stekla 2022 je obeležiti preteklost, sedanjost in prihodnost tega izjemnega in spremenljivega materiala. Z vrsto mednarodnih znanstvenih in umetniških dogodkov želi spodbuditi in širiti vedenje o pomenu bogate zgodovine stekla ter poudariti povezave med steklom, umetnostjo in kulturo. 

Več o Mednarodnem letu stekla 2022:

 

 

Prijavite se na e-novice