SI
Tomislav Kajfež: Skrivnost egipčanske mumije v Narodnem muzeju SlovenijeMuzejski abonma: vsebine za izbirčne
Show menu

Tomislav Kajfež: Skrivnost egipčanske mumije v Narodnem muzeju Slovenije

Muzejski abonma: vsebine za izbirčne
Arheološki abonma
Vodeni ogled

Ali vas zanimajo zgodovina, arheologija in umetnostna zgodovina? Muzejski abonma je namenjen vedoželjnim dijakom, ki bi radi izvedeli več, in ga priporočamo kot izbor za obvezne izbirne vsebine v šolskem letu 2022/2023. Preživite popoldan v družbi podobno mislečih vrstnikov in muzejskih strokovnjakov! 

Šesta vsebina za izbirčne iz serije Arheološki abonma bo na sporedu v četrtek, 16. februarja 2023, od 15.30 do 17. ure, v Narodnem muzeju Slovenije na Muzejski 1 v Ljubljani:

Tomislav Kajfež, mag.: Skrivnost egipčanske mumije v Narodnem muzeju Slovenije

Vitez Anton pl. Lavrin, avstrijski generalni konzul v Egiptu, je leta 1846 tedanjemu Deželnemu muzeju v Ljubljani poklonil egipčansko mumijo v poslikani leseni antropomorfni krsti. Hieroglife na krsti je že leta 1866 prevedel prvi slovenski orientalist Albert Kosmač: iz njih je razvidno, da je bil mumificirani A-keswy-ta svečenik v Amonovem templju v Karnaku, živel pa je v nemirnem poznem obdobju v času 25. dinastije (okoli 680 pr. Kr.). Mumija in krsta sta skupaj z bogato staroegipčansko zbirko predstavljeni v prostoru, ki spominja na grobnico.

Skrivnosti edine staroegipčanske človeške mumije pri nas bomo odkrivali z arheologom Tomislavom Kajfežem. 


Na voljo je še nekaj prostih mest za druge zainteresirane. Cena: 4 €. Obvezne so predhodne prijave:

Rezervirajte si mesto tudi pri drugih vsebinah za izbirčne:

Program poteka enkrat mesečno v obliki predavanja oziroma vodstva po stalnih razstavah Narodnega muzeja Slovenije in traja 90 minut (2 šolski uri). 

Aktualno

 

 

Prijavite se na e-novice