SI
Renny Rovšnik: Rudolf Cvetko in šifra ljubezni
Show menu

Renny Rovšnik: Rudolf Cvetko in šifra ljubezni

Muzejska predavanja
Poročna fotografija Rudolfa in Marije Cvetko, 6. september 1914 (hrani Narodni muzej Slovenije)
Razglednica s šifro pod znamko (hrani Narodni muzej Slovenije)

Rudolfa Cvetka poznamo predvsem kot prvega Slovenca, ki je osvojil olimpijsko medaljo (leta 1912 v sabljanju), in avstro-ogrskega stotnika. Malo pa je znano, da je svoji izbranki in poznejši ženi Mariji (Trošt) prva leta njune skrivne zveze pisal šifrirana pisma in razglednice. Skozi korespondenco se nam Rudolf Cvetko razkrije v popolnoma novi luči – kot čustven in ljubeč človek, predan oficir in gentleman.

Kratka šifrirana sporočilca so se skrivala tudi pod znamkami. V šifrah so napisana pisma iz leta 1906, 1907 in deloma še 1908, razglednice in sporočilca pod znamkami pa so šifrirana skoraj do začetka prve svetovne vojne. 

Renny Rovšnik nam bo Rudolfovo vsakdanje in intimno življenje približala na podlagi več kot 320 pisem in 1800 razglednic, ki jih hrani Narodni muzej Slovenije. Ta izjemni vir je pred časom že celovito predstavila v vitrini meseca.


Predavanje bo v torek, 7. marca 2023, ob 16.30 v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova. Brezplačno.

LUV fest 2023

Muzejsko predavanje je vključeno v program ljubljanskega LUV festa – festivala Ljubezni, Umetnosti in Vandranja. Festival se bo v Ljubljani odvijal od 8. februarja, ko se spominjamo največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, pa vse do 12. marca, ko se ženijo ptički. 

V okviru LUV festa v Narodnem muzeju Slovenije obiščite tudi:

Ne spreglejte

 

 

Prijavite se na e-novice