SI
Svetovni dan art nouveauja 2023
Show menu

Svetovni dan art nouveauja 2023

Grafično oblikovanje za svetovni dan Art nouveauja 2023: za podlago je fotografija secesijske fasade na hiši Dalmatinova 3 v Ljubljani, foto Blaž Zupančič

10. junija praznujemo svetovni dan art nouveauja, ki je na prelomu iz 19. v 20. stoletje spremenila podobo mest v Evropi in tudi zunaj nje. Na ta dan sta umrla Antoni Gaudi in Ödön Lechner, dva izmed najbolj karizmatičnih artnouveaujevskih arhitektov, ki sta na različnih koncih Evrope umetnost popeljala v novo stoletje.  

Zamisel o praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se je leta 2013 porodila sodelavcem madžarske revije Art Nouveau Magazine. Od tedaj vse aktivnosti ob svetovnem dnevu art nouveauja koordinirata mednarodna mreža Réseau Art Nouveau Network (RANN) v Bruslju in Ruta del Modernisme v Barceloni, katerih članica je tudi Ljubljana. V tednu okrog 10. junija v vseh partnerskih mestih mreže RANN potekajo najrazličnejši dogodki – razstave, predavanja, vodeni sprehodi po mestih in muzejskih zbirkah. 

Praznovanju svetovnega dneva art nouveauja se pridružuje tudi Ljubljana, ki pripravlja vrsto dogodkov, s katerimi pomaga v javnosti krepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te nam tako bližnje dediščine. Brezplačni dogodki so objavljeni na spletnih straneh Mestne občine Ljubljana in članic skupine Art nouveau Ljubljana, v katero je vključen tudi Narodni muzej Slovenije.

Program v Narodnem muzeju Slovenije

 

 

Prijavite se na e-novice