SI
Igor Vidmar: Podajmo se skupaj na romanje v Santiago de Compostela!Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«
Show menu

Igor Vidmar: Podajmo se skupaj na romanje v Santiago de Compostela!

Predavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«
Katedrala sv. Jakoba, Santiago de Compostela, Španija, foto: arhiv I. Vidmarja
Sant Antolí i Vilanova, Španija, foto: arhiv I. Vidmarja

Predavatelj bo na kratko povedal o svojem romanju v Compostelo z repliko »Kristusa Kralja« in pomenu sodelovanja Društva prijateljev poti svetega Jakoba Slovenije in Narodnega muzeja Slovenije. Glavni poudarek bo na osebni zgodbi, zakaj in kako je prišlo do ljubezni do romanj, dogodkih na romanjih, obenem pa bo predstavil pomembnejše romarske poti svetega Jakoba in praktične nasvete. Predavatelj se bo dan prej vrnil z devetdnevnega romanja in obljublja, da bo tudi nas popeljal na enkratno romarsko pot. Pridite in podajmo se skupaj na romanje, ki bo kot vsako romanje enkratno in neponovljivo.

O predavatelju

Igor Vidmar zase pravi, da je predvsem romar. Je predsednik Društva prijateljev poti svetega Jakoba, ki s svojimi člani med drugim skrbi za označenost poti svetega Jakoba v Sloveniji v skupni dolžini 800 km. Je otrok slovenske poti svetega Jakoba, doslej je peš preromal preko 10.000 km. Za svojo študijsko smer si je izbral romanje od Lizbone do Santiaga, kjer proučuje razvoj označevanja, infrastrukture, prenočišč itd. V šestih letih je njen večji del preromal trikrat, nekatere dele pa dvakrat do petkrat. Lansko leto je na primer Srebrno pot (Via de la Plata) preromal s tremi različnimi časovnimi GPS sledmi in opazoval razvoj poti v živo.  Romanju in poti svetega Jakoba posveča ves svoj prosti čas in vsa razmišljanja. Deluje tudi kot prostovoljec, je bolničar Rdečega križa, v času krize zaradi covida-19 je več kot sedem mesecev delal kot prostovoljec na covidnih oddelkih.

Nekaj o njem si lahko preberete v intervjuju na tej povezavi.

Udeležba na predavanju je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja. 
Število mest je omejeno. Priporočamo predhodne prijave na e-naslov arheozabava@nms.si.
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave Kristus Kralj. Seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi si oglejte na strani razstave.
 

 

Prijavite se na e-novice