SI
Maksimilijan SkalarČlovek mnogoterih talentov in vrlin
Show menu

Maksimilijan Skalar

Odprtje razstave

Vljudno vas vabimo na odprtje gostujoče razstave Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož Maksimilijan Skalar – človek mnogoterih talentov in vrlin in predstavitev zbornika Goslarstvo na Slovenskem.

Z razstavo obeležujemo 110. obletnico rojstva violinista, pedagoga in goslarja Maksimilijana Skalarja. 

Maksimilijanu Skalarju so lani na ptujskem gradu posvetili tudi Simpozij o goslarstvu na Slovenskem, prvi simpozij na to temo pri nas. Raznolike in zanimive teme o goslarstvu, ki so jih prispevali slovenski strokovnjaki, so objavljene v istoimenskem zborniku, ki ga je založil ptujski muzej, ljubljanski javnosti pa ga bo ob odprtju razstave predstavila urednica Tatjana Štefanič.

Maksimilijan Skalar je v mnogih letih pedagoškega udejstvovanja vzgojil vrsto nadobudnih in v kasnejših letih uspešnih violinistov. Z zagnanostjo in ljubeznijo je v čudoviti svet glasbe uvedel tudi svoje štiri hčere, po Maksimilijanovi glasbeni poti pa stopajo tudi njegovi (pra)vnuki in (pra)vnukinje. Odprtje razstave in predstavitev zbornika bosta tako z glasbenim programom obogatili prav gospe Anja Skalar Blažič in Monika Skalar:
  • B. Bartok: Dui za dve violini: Pesem kresne noči, Slovaška pesem in Ples z blazino
  • F. Kreisler: Lepi rožmarin
 

 

Prijavite se na e-novice