SI
Eva Menart: Naravoslovne raziskave v Narodnem muzeju SlovenijePredavanje iz cikla »Prvi torek v mesecu«
Show menu

Eva Menart: Naravoslovne raziskave v Narodnem muzeju Slovenije

Predavanje

Z izsledki naravoslovnih raziskav si v Narodnem muzeju Slovenije že več deset let pomagamo tako konservatorji-restavratorji kot kustosi, saj oboje pogosto zanima materialna sestava muzejskih predmetov in njihove lastnosti. Za konservatorje-restavratorje so te informacije ključne za uspešno konserviranje-restavriranje predmetov in zagotavljanje primernih pogojev hrambe. Izrednega pomena je razvoj neporušnih analiznih metod, s katerimi lahko raziskujemo muzealije, ne da bi jih pri tem poškodovali.
Predavateljica bo predstavila najpomembnejše metode, ki se uporabljajo za raziskovanje različnih tipov predmetov iz različnih materialov s poudarkom na tistih, ki jih pogosto izvajamo v Narodnem muzeju Slovenije. Predstavljeni bodo tudi primeri raziskav na specifičnih muzejskih predmetih in njihovi izsledki.
 
O predavateljici
Dr. Eva Menart je leta 2009 diplomirala iz kemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Študij je nadaljevala v Angliji na University College London, kjer je leta 2013 doktorirala iz dediščinske znanosti (angl. heritage science). Po doktoratu se je zaposlila na Kemijskem inštitutu v Ljubljani na Odseku za analizno kemijo, od konca leta 2016 pa je zaposlena v Narodnem muzeju Slovenije, kjer se na Oddelku za konserviranje in restavriranje ukvarja z naravoslovnimi raziskavami in preventivnim konserviranjem.
Udeležba na predavanjih je brezplačna, razstavo si lahko ogledate z nakupom vstopnice v odpiralnem času muzeja. 
Predavanje je del spremljevalnega programa razstave V dobrih rokah. 60 let Oddelka za konserviranje in restavriranje Narodnega muzeja Slovenije: seznam vseh javnih vodstev, predavanj in drugih prireditev ob razstavi Vsi oglejte na tej povezavi.

Informacije in najava obiska

Vstop prost
 

 

Prijavite se na e-novice