SI
8. februar – slovenski kulturni praznikDan odprtih vrat
Show menu

8. februar – slovenski kulturni praznik

Zaznamujte slovenski kulturni praznik z obiskom muzeja!


Odprta sta Narodni muzej Slovenije na Muzejski in Narodni muzej Slovenije – Metelkova

Sprehodite se po naših občasnih in stalnih razstavah. Na novo je v avli palače na Muzejski na ogled razstava Najstarejše pridobitve Deželnega muzeja za Kranjsko, s katero smo vstopili v jubilejno leto 200-letnice delovanja muzeja. Posebej vas vabimo tudi na občasno razstavo ob 100. obletnici koroškega plebiscita »Slovenci, za zmiraj gre!«: vodstvu, ki je sestavni del virtualnega ogleda razstave, lahko prisluhnete na svoji napravi.

Živa odkriva – nagradna pustolovščina za družine
Otroci, pripeljite starše v muzej in potepanje po razstavah spremenite v raziskovalno dogodivščino! Živa je za vas pripravila iskalni izziv. Če vam uspe, sodelujete v žrebu za prikupno knjižno nagrado. Program je na voljo ves dan tako na Muzejski kot na Metelkovi, navodila prejmete v muzejski trgovini.


Vstop v muzej je prost. Število obiskovalcev je omejeno. Vnaprejšnje prijave za obisk niso potrebne, morda pa bo treba na vstop nekoliko počakati. Prosimo, spoštujte navodila osebja in priporočila za varen obisk muzejev in galerijHvala za razumevanje.

Program na družbenih omrežjih in na spletu

Ob 12. uri: Zgodbe s stičišča svetov: predstavitev stalne arheološke razstave in obrazstavnih katalogov


Zgodba ozemlja današnje Slovenije, kot jo je zapisala arheologija, je zdaj v celoti na ogled! V jubiljenem letu, ko praznujemo 200-letnico muzeja, odpiramo še en del stalne arheološke razstave Narodnega muzeja Slovenije Zgodbe s stičišča svetov. Ob slovenskem kulturnem prazniku predstavljamo ureditev hodnika s časovnim trakom

Izšel je tudi obrazstavni katalog Najstarejše zgodbe s stičišča svetov / The Earliest Stories from the Crossroads v angleškem jeziku. Stalno razstavo tako sklepamo tudi publicistično: spremlja jo skupaj osem monografij, Najstarejše, Železnodobne, Rimske in Srednjeveške zgodbe s stičišča svetov v slovenskem in angleškem jeziku.

Stalno arheološko razstavo in kataloge bosta predstavila 
 • vodja Arheološkega oddelka Narodnega muzeja Slovenije dr. Janka Istenič in 
 • kustos za prazgodovino dr. Peter Turk

Dogodek bo potekal na spletu in na družbenih omrežjih muzeja:

Virtualni sprehod skozi Zgodbe s stičišča svetov

Stalna arheološka razstava Narodnega muzeja Slovenije, Zgodbe s stičišča svetov, bo kmalu v celoti dostopna tudi na spletu. Ob slovenskem kulturnem prazniku bomo premierno objavili virtualni sprehod po Najstarejših zgodbah s stičišča svetov, ki smo jih odprli nazadnje. Vizualizacijo stalne razstave je pripravil Boštjan Burger.

Občasne razstave

Stalne razstave

V muzeju smo poskrbeli za vse potrebno, da bo vaš obisk varno in prijetno doživetje. V času povečane možnosti okužb tudi vas prosimo, da spoštujete muzejski bonton:
 • V muzej naj vstopajo le zdrave osebe, ki ne kažejo znakov akutne bolezni dihal (povišana telesna temperatura, kašelj ali kihanje, izcedek iz nosu, bolečine v žrelu, težko dihanje, bolečine v prsih ...).
 • Obisk je mogoč za posameznike in družine oziroma skupine iz istega gospodinjstva.
 • Vstopajte in izstopajte posamično.
 • Ob vstopu in izstopu si razkužite roke. Razkužilo je na voljo tudi na več mestih v muzeju.
 • Zaščitno masko uporabljajte ves čas ogleda.
 • V muzejski trgovini priporočamo negotovinsko plačilo.
 • Med obiskom upoštevajte medsebojno razdaljo najmanj 2 m.
 • Sledite označeni smeri ogleda.
 • Bodite pozorni na higieno rok in kašlja in spoštujte vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužb.
 

 

Prijavite se na e-novice